Još dva tjedna

Jeste li kupili markicu? Istječe rok za kupovinu premije osiguranja

Još dva tjedna ZZO HNŽ/K vrši redovitu distribuciju premije osiguranja
Gospodarstvo / Flash | 15. 02. 2023. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, u utorak 28. veljače završava redovitu distribuciju premije osiguranja, što znači da su ostala još dva tjedna u kojima osiguranici mogu pribaviti godišnju premiju osiguranja.

Cijena premije osiguranja po osiguraniku, nije se mijenjala i iznosi 20 KM, a istu mogu kupiti sve osigurane osobe koje posjeduju zdravstvenu iskaznicu/legitimaciju. Osobe za koje poslodavci nisu izmirili obveze iz zdravstvenog osiguranja također mogu kupiti premiju osiguranja s tim da ista postaje pravovaljana kada poslodavci uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, priopćeno je iz Zavoda.

Osiguranici koji ne pribave premiju osiguranja do 28.02.2023. godine plaćaju participaciju za pružene usluge zdravstvene zaštite u ugovornim zdravstvenim ustanovama.

Oslobođeni djeca i dobrovoljni darivatelji

Kupovine premije osiguranja oslobođena su djeca do navršenih 18 godina života i dragovoljni darivatelji krvi koji su, tijekom života, krv darovali deset i više puta pod uvjetom da su u 2022. godini imali najmanje jedno darivanje. Dragovoljni darivatelji krvi koji su krv darivali pedeset (50) i više puta trajno su oslobođeni osobnog sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite.

Nakon 01.03.2023. godine premiju osiguranja, za tekuću godinu, moći će kupiti samo prvoprijavljeni (novorođeni i osobe koje nisu registrirane u sistemu zdravstvenog osiguranja) na zdravstveno osiguranje i djeca koja navrše 18 godina života i to najkasnije 30 dana od dana prijave na Poreznu upravu, odnosno najkasnije 30 dana od dana kada napune 18 godina života.

Uplata premije osiguranja za 2023. godinu vrši se isključivo kod organizacija za obavljanje platnog prometa (banka, pošta) na depozitni račun ZZO HNŽ/ K broj: 5550000004873298 (Vrsta prihoda 722 611). Uplaćene premije potrebno je evidentirati u informacijski sustav Zavoda, a osiguranici to mogu učiniti u jednom od devet područnih ureda Zavoda odnosno na punktovima za distribuciju premije osiguranja u poštama u Mostaru, Čitluku i Neumu.

Online Zahtjev

Također, zahtjev za evidentiranje premije osiguranja osiguranici mogu poslati putem web stranice Zavoda ( www.zzo.ba) na kojoj se nalazi jednostavna forma za podnošenje elektronskog zahtjeva u kojoj je potrebno navesti ime, prezime i JMB osoba za koje je izvršena uplata i priložiti uplatnicu kao dokaz o izvršenoj uplati. Uplaćene premije za koje je zahtjev za evidentiranje poslat putem internet stranice Zavoda biti će evidentirane u informacijski sustav Zavoda najkasnije u roku od jednog radnog dana, a potvrdu o evidenciji istih osiguranici će dobiti na osobnu e-adresu.

Podsjetimo, kupovinom godišnje premije osiguranja osiguranici su oslobođeni plaćanja participacije za 134 zdravstvene usluge, a utvrđena participacija, po pruženoj usluzi u zdravstvenoj ustanovi, iznosi od 2 KM do 150 KM zavisno o kojoj usluzi je riječ (lista usluga dostupna na web stranici Zavoda www.zzo.ba u rubrici „Prava osiguranika“).

Kopirati
Drag cursor here to close