FXLider

Jedan od najunosnijih poslova današnjice

Gospodarstvo / Flash | 17. 11. 2015. u 21:47 FXLider

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najunosnijih poslova današnjice – trgovina cijenom zlata na svjetskoj burzi putem interneta. Ranije su samo banke i bogati pojedinci imali privilegiju da trguju i zarađuju na svjetskoj burzi. Sada je ta mogućnost dostupna svima!

FXLider, regionalni lider u pružanju usluga i platformi za trgovanje, specijalno čitateljima Bljeska, daje BESPLATNIH 50 eura kao početni kapital za trgovanje cijenom zlata i drugih plemenitih metala na svjetskoj burzi.

Uzmite 50 eura i trgujte na jedinoj burzi na kojoj možete zaraditi i kada cijene rastu ali i kada cijene padaju.

Prijavite se ovdje.

U razdoblju između 2001. i 2012. godine cijena zlata je porasla više od 600% na preko 1900 dolara po unci, kao rezultat ofanzivno popustljive monetarne politike najvećih svjetskih središnjih banaka.

U cilju oporavka lokalnih ali i globalne ekonomije, velike središnje banke su putem smanjivanja kamatnih stopa i tiskanjem novca snažno povećale likvidnost na tržištu što je za posljedicu imalo devalvaciju valuta i naravno rast tražnje za zlatom kao simbolom čuvara vrijednosti. 

Sa postepenim oporavkom, naročito ekonomije SAD-a, tražnja za zlatom je počela da slabi što je dovelo do toga da od 2012. do danas padne za oko 45%. Međutim, sredinom ove godine cijena zlata je zaustavila pad i počela da se blago oporavlja. Glavni razlog za to bile su spekulacije da će Federalne Rezerve SAD-a možda odložiti ranije najavljenu odluku, da do kraja ove godine normalizira svoju monetarnu politiku i nakon 9 godina povećaju kamatne stope.

Pored definitivno dominantne uloge koju monetarna politika SAD-a ima na kretanje cijene zlata, značajnu ulogu ima i odnos ponude i potražnje. Indija i Kina su najveći kupci zlata na svetu.

’Tijekom kolovoza, Indija je uvezla zlato u vrijednost 4.95 milijarde dolara što je uvjetovalo to da je na godišnjoj razini potražnja za ovim plemenitim metalom porasla preko 140%.  Kina je sa druge strane uvezla u ove godine 55.06 tona zlata samo iz Hong Konga.

Poređenja rada ukupan uvoz je u lipnju iznosio 37.14 tona što ukazuje na to da je mjesečni rast uvoza zlata u tom periodu iznosio 48%. Prema Svjetskom vijeću za zlato očekuje se da u toku ove godine tražnja u Kini dostigne 1,000 tona.

Kolike su potrebe Kine za ovim plemenitim metalom pokazuje činjenica da pored toga što je najveći proizvođač zlata na svijetu, ona je i jedan od najvećih uvoznika ovog plemenitog metala. Usporavanje ekonomskog rasta Kine logično imalo je jak utjecaj na smanjenje tražnje za zlatom na globalnoj razini’, kažu u FXLider-u.

Uzimajući sve u obzir, više je faktora na strani daljeg pada cijene ovog plemenitog metala. Međutim treba uzeti u obzir da osim Federalnih Rezervi, ostale velike središnje banke i dalje vode veoma popustljive monetarne politike, posebno Narodna banka Kine i ECB, što može da dovede do umjerenog oporavka cijene.

Ipak naredni mjesec bit će od velikog značaja za cijenu zlata. Posljednji sastanak u ovoj godini Federalnih Rezervi SAD-a i odluka o daljoj monetarnoj politici mogao bi da ima veliki utjecaj na kretanje kako dolara tako i cijene zlata. Trenutno, cijena zlata se kreće oko 1080 dolara po unci.

Upozorenje o riziku i odricanje od odgovornosti

Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na financijski leverage i nose visoku razinu rizika za Vaš kapital jer cijene mogu brzo postati nepovoljne za Vas.

Gubici mogu nadmašiti Vaše depozite i od Vas bi se mogle očekivati dodatne uplate. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, tražbinu niti transakciju, glede bilo kojega financijskog instrumenta.

FXLider ne prihvaća bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteći. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti jamstvo za točnost ili potpunost ovih podataka.

Slijedom toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to u potpunosti na vlastiti rizik.

Kopirati
Drag cursor here to close