Kriza

Je li ovo posljednji Uskrs za čokoladnog zeku?

Gospodarstvo / Flash | 05. 04. 2015. u 19:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskrs 2015. mogao bi biti označen kao datum kada je okončana era jeftine čokolade. Očekuje se da će se cijene kakaa do 2020. udvostručiti zato što su svjetske zalihe sve manje, objavio je Guardian.

Prema riječima Davida Guesta, profesora sa sveučilišta u Sydneyu, oštar rast cijena ne može se izbjeći.

Kako je prenio Poslovni Dnevnik, nestašicu možemo zahvaliti činjenici da se uzgajivači sve više okreću profitabilnijim kulturama kao što su kava i kukuruz koje ne uništavaju u toj mjeri bolesti i štetočine. No, isto tako, dio problema je i u tome što je uzgoj kakaovca radno intenzivna grana poljoprivrede.

“Potrebno je oko tri godine od sadnje drveta da počnete ubirati plodove“, kazao je Guest te dodao da se o biljkama mora voditi mnogo brige što iziskuje ljudski rad, a mladi ljudi iz područja u kojima se intenzivno uzgaja kakao počeli su sve više seliti u gradove.

Why todays Easter egg might be your last.

Posted by The Guardian on Sunday, April 5, 2015

Dodatni problem je u tome što oko 70 posto kakaa stiže iz Zapadne Afrike, područja velike političke i ekonomske nestabilnosti.

S druge strane, potražnja za kakaom jako brzo raste u zemljama u kojima se prije nije jelo mnogo čokolade – osobito u Kini i Indiji. Na području Azije potražnja raste sedam puta brže nego u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close