Lausanne

Javnost očekuje da vlasti razmotre koncept smanjenja štete u borbi protiv pušenja

Troje od četvoro ispitanika saglasno je da bi vlasti trebale razmotriti ulogu koju bi proizvodi bez duhanskog dima mogli imati u smanjenju stope pušenja
Gospodarstvo / Flash | 10. 03. 2021. u 15:37 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javnost očekuje primjenu boljeg pristupa u smanjenju štete i borbi protiv pušenja cigareta. Čak 71% ispitanika vjeruje da bi ohrabrivanje odraslih pušača, koji bi u drugačijim okolnostima nastavili pušiti cigarete, da pređu na alternative bez duhanskog dima, moglo doprinijeti naporima u smanjenju štete, pokazuju rezultati istraživanja neovisne istraživačke kuće Povaddo.

Oko 67% ispitanika tvrdi da bi, ako je u njihovoj zemlji moguće završiti s prodajom cigareta za 10 do 15 godina (kroz smanjenje stope pušača i to tako što će prijeći na bolje, naučno zasnovane alternative) lokalne vlasti trebale posvetiti svoje vrijeme i resurse za postizanje ovog cilja.

Rezultati istraživanja, koje je sprovedeno na inicijativu kompanije Philip Morris International među 22.507 ispitanika u 20 zemalja, pokazuju stavove u vezi s ulogom proizvoda bez duhanskog dima u unapređenju javnog zdravlja.

"Proizvodi bez duhanskog dima mogu igrati važnu ulogu u smanjenju stope pušenja”, izjavio je Jacek Olczak, generalni direktor operacija (COO) u kompaniji Philip Morris. S odgovarajućim regulatornim poticajem, podrškom civilnog društva i potpunim oslanjanjem na nauku, vjerujem da je moguće odgovoriti na poziv javnosti i da prodaja cigareta bude stvar prošlosti u mnogim zemljama za deceniju, do deceniju i po“, kaže Olczak.

Istraživanje pokazuje da je 73% ispitanika suglasno da bi u regulatornim okvirima trebalo razmotriti na koji način bi alternativni proizvodi bez duhanskog dima mogli doprinijeti u oslobađanju njihove države od duhanskog dima.

Istovremeno, 77% njih vjeruje da bi odrasli pušači trebali imati pristup jasnim informacijama o proizvodima bez duhanskog dima, koji su naučno zasnovani i predstavljaju bolji izbor u odnosu na pušenje cigareta.

Na pitanje o važnosti ključnih izazova u današnjem svijetu, ispitanici su prvenstveno istakli garantiranje kvaliteta i pristupačnu zdravstvenu zaštitu uz unapređenje ekonomije i izrazili podršku državama u pronalaženju novih pristupa u pogledu smanjenja broja pušača.

"Rezultati ovog istraživanja samo potvrđuju činjenicu s kojom se ja susrećem već izvjesno vrijeme u praksi, a to je da su odrasli pušači, koji iz bilo kojeg razloga ne mogu ili ne žele prestati pušiti, otvoreni prema alternativama, ali to mora uključivati pristup informacijama o njihovom postojanju“, kaže doktor Denis Mačkić, specijalista kardiolog, dodavši da: „meni kao liječniku je obaveza da kažem pacijentu da je najbolje prestati pušiti. Ali isto tako, smatram i da je naša obaveza da ga uputimo u alternative koje postoje, a koje su naučno potvrđene i bolje. Znači, dostupnost informacija o alternativa, kao i dostupnost alternativama zasnovanim na naučnim dokazima treba biti dio strategije borbe protiv pušenja, ako želimo vidjeti poboljšanja."

Ispitanici ne vjeruju da bi samo stroža regulativa i oporezivanje mogli ostvariti budućnost bez duhanskog dima

Trenutne strategije nisu dovoljne, ukazuju rezultati istraživanja, pri čemu manje od 25 posto ispitanika smatra da su stroža regulativa i oporezivanje cigareta sve što je potrebno.

Većina anketiranih, njih 58%, misli da ove mjere samostalno neće donijeti budućnost bez duhanskog dima.

Jasno je da društvo želi da se problem pušenja riješi, a 76% ispitanika smatra da je važno da države izdvoje vrijeme i resurse za smanjenje stope pušenja.

Znanost i tehnologija mogu biti pokretači napretka

Države imaju odgovornost da prihvate najnovija naučna i tehnološka dostignuća, smatra 88 posto ispitanika, dok 81% misli da je također bitno da kompanije prihvate naučni i tehnološki razvoj, pri čemu 66% kaže da jeste ostvaren napredak u ovoj oblasti.

Netočne informacije sprječavaju promjene…

Zabrinjavajući broj ispitanika - 43% – tvrdi da je zbunjeno onim što su vidjeli, pročitali ili čuli u vezi s elektronskim cigaretama ili proizvodima koji zagrijavaju duhan u posljednjih šest mjeseci.

Očigledno je da netočne informacije stoje na putu napretka jer sprječavaju punoljetne pušače koji bi inače nastavili pušiti cigarete da pređu na bolje alternative.
To se vidi i iz rezultata ovog istraživanja, u kom 76% ispitanika kaže da bi razmotrili prelazak na neku alternativu bez duhanskog dima kad bi im bilo jasno u čemu se ti proizvodi razlikuju od cigareta i kakvi naučni dokazi stoje iza toga.

Kopirati
Drag cursor here to close