Jasno

Javna preduzeća neefikasna zbog utjecaja politike

Gospodarstvo / Flash | 05. 06. 2014. u 12:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna preduzeća u Bosni i Hercegovini su neefikasna zbog velikog utjecaja politike i države na njihov rad i trebalo bi ih korporatizirati kako bi postala efikasna, zaključeno je na okruglom stolu 'Zašto su državna preduzeća poslovno neefikasna?', održanom danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Aziz Šunje ocijenio je kako su BH Telecom i Elektroprivreda BiH vrlo uspješni, ali je riječ o poduzećima koji imaju monopolski položaj. Samim tim, kako kaže, imaju veliki broj pogodnosti dane vrste.

- Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH koje također ima monopolski položaj, primjer je poslovno efikasnog poduzeća. Svakako, ima veliki broj i uspješnih privatnih poduzeća kao što je Violeta. Pitanje je poduzetničkog djelovanja, kaže Šunje.

Upravljanje javnim poduzećima je neefikasno i politizirano rekao je umirovljeni profesor na Ekonomskom fakultetu i stručnjak za korporativno upravljanje prof. dr. Manojlo Babić, ističući kako ne postoji ni sustav odgovornosti.

- U javnim poduzećima postavljaju se nestručni upravni odbori, a to se može reći i za menadžere. Članovi upravnih odbora nemaju nikakva znanja iz korporativnog upravljanja, kazao je Babić.

Dodao kako je potrebno u javnim poduzećima osigurati neovisnost nadzornih odbora, i to koji kontroliraju nezavisnost nadzornih odbora koji kontroliraju rad menadžmenta kako bi mogli odbiti pritiske vlade.

Ocijenio  je da je ključni problem javnih poduzeća veliki uticaj politike na dnevne, ali i na strateške odluke, kao i to što služe za održavanje standarda građana. To se, po njegovim riječima, posebno vidi uoči izbora, kao da putem tih poduzeća političari pokazuju koliko brinu o građanima.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close