Mostar

Jadransko-jonska inicijativa: Velika nepoznanica koja nudi mnoge prednosti

Gospodarstvo / Flash | 17. 04. 2015. u 11:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna konferencija "Jadransko-jonska regija: nove mogućnosti razvoja i suradnje, međusektorsko povezivanje i zajednički nastup na trećem tržištu" održava se danas u Mostaru s ciljem proširenja i unaprjeđenja gospodarske suradnje između zemalja Jadransko jonske inicijative.

Sudionici konferencije, koja se održava u sklopu mostarskog sajma gospodarstva, razmijenit će iskustva u vezi povećanja gospodarske suradnje između pojedinih regija te definirati načine realiziranja zajedničkih projekta koji će se financirati sredstvima europskih fondova.

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić u izjavi novinarima kazao je kako je razlog ove konferencije taj što je Jadransko-jonska inicijativa velika nepoznanica koja nudi mnoge prednosti.

''Svjedoci smo kako smo u proteklom razdoblju iskoristili malo sredstava iz predpristupnih fondova te se stoga moramo kvalitetnije organizirati i uključiti u prekograničnu suradnju, a ono što ja vidim kao prednost za ovaj dio BiH je prekogranična suradnja u turizmu i poljoprivredi'', kazao je Šantić.

Predsjednik Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora Rodolfo Giampieri također je istaknuo važnost transgranične i transnacionalne suradnju kako bi putem projekata zajednički došli do sredstva.

''Europa sve više ide iz Europe zemalja prema Europi makro regija, a te regije pružaju velike mogućnosti za razvoj naših teritorija i gospodarstava, ali prvenstveno za razvoj i mogućnosti novih zapošljavanja'', kazao je Giampieri.

Istaknuo je kako Europa namjenjuje brojna financijska sredstva makro regijama i koncentrira ta sredstva na četiri osnovna stupa i to na okoliš, plavu ekonomiju, infrastrukturu i turizam.

''To su stupovi koji će nam biti vodiči u našem zajedničkom razvoju, ali se u svakom slučaju moramo svi oslanjati na transgraničnu i transnacionalnu suradnju preko projekata'', kazao je, istaknuvši kako je Forum jadransko jonskih gospodarskih komora mreža koja danas okuplja 1,8 milijuna tvrtki.

Giampieri je kazao kako je najvažniji njihov projekt Adrion, turistički brend kojemu je cilj stvaranje zajedničkih turističkih aranžmana u sklopu kojih bi europski turisti posjećivali više različitih destinacija u više zemalja Jadransko-jonske regije.

Predsjednica Županijske komore u Splitu Katja Buličić podsjetila je kako Forum jadransko-jonskih komora egzistira već 15 godina te kako je krajem protekle godine u Bruxellesu Jadransko-jonska regija priznata kao institucija.

''Forum ima svoje predstavništvo i u Bruxellesu gdje su vrata otvorena svim članicama. Sve naše članice u Hrvatskoj, a također i ovoj regiji mogu imati velike koristi od tih naših centara, koje su ipak u centru moći, a to je Bruxelles'', istaknula je.

Tijekom konferencije sudionici će, kako bi unaprijedili regionalnu suradnju, posebice detektirati poslovno povezivanje gospodarstvenika na međusektorskoj razini, organiziranje zajedničke proizvodnje, te formiranje poslovnih udruga, konzorcija te zajedničke nastupe na trećem tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close