Sjednica vlade FBiH

Jačati financijski sektor i smanjiti financiranje iz stranog bankarskog sektora

Gospodarstvo / Flash | 22. 07. 2014. u 10:12 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH razmatrala je danas Dokument okvirnog proračuna Federacije BiH za razdoblje 2015.-2017. godine (DOB). Ovaj dokument urađen je u skladu s Zakonom o proračunima Federacije BiH i predstavlja preliminarni nacrt Proračuna Federacije BiH za 2015. godinu, i sadrži preliminarne projekcije proračuna za 2016. i 2017. godinu.

Njegov ključni cilj je postavljanje makroekonomske, fiskalne i sektorske (razvojne) politike u središte procesa planiranja i izrade proračuna, jer je godišnji proračun jedan od osnovnih instrumenata kojima će biti realizirani ekonomski i socijalni prioriteti Vlade Federacije BiH. DOB predstavlja stratešku osnovu za proces izrade godišnjih proračuna.

Polazište za izradu DOB-a za razdoblje 2015-2017. godina bile su makroekonomske projekcije i pretpostavke za naredno srednjoročno razdoblje, prioriteti Vlade Federacije BiH i ciljevi fiskalne politike, uz uvažavanje okvira raspoloživih sredstava.

Cilj ekonomske politike i u narednom srednjoročnom razdoblju će biti očuvanje makroekonomske stabilnosti, uz istovremeno usvajanje politika za rješavanje fiskalnog debalansa i jačanje financijskog sektora. U tom pravcu Vlada će ojačati fiskalnu politiku i poboljšati srednjoročnu fiskalnu održivost kako bi bile smanjene potrebe financiranja iz stranog ili domaćeg bankarskog sektora.

Također, bit će potrebno provesti dogovorene fiskalne reforme i poduzeti strukturalne fiskalne reforme koje će ojačati konkurentnost kroz preusmjeravanje javne potrošnje na kapitalne investicije i razvojnu potrošnju. I ovaj Dokument okvirnog proračuna Federacije BiH pripreman je na osnovu politike Vlade Federacije BiH, koju ona provodi već nekoliko godina, striktno provodeći mjere štednje, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close