Radionica

Jablanica, Tomislavgrad i Posušje rješavaju problem otpada na Blidinju

Gospodarstvo / Flash | 29. 03. 2017. u 05:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao nastavak aktivnosti koje se kroz Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal odvijaju na Blidinju, jučer je u Hajdučkim vrletima održana radionica sa fokusom na rješavanje problema identificiranih na Prvom Forumu lanca vrijednosti na području Blidinja, prvenstveno pitanja zaštite okoliša, kroz projekte međuopćinske suradnje.

Radionici su prisustvovali predstavnici općina i turističkih zajednica, resornih ministarstava, planinarskih društava te poslovni subjekti sa područja Blidinja.

Predstavljeni su zaključci prethodno doneseni na sastancima radnih grupa, a zatim je ekspertica za međuopćinsku suradnju, gđa. Meliha Kozarić Fanning, predstavila opće informacije o međuopćinskoj suradnji kao smjernice za pisanje takve vrste projekata.

Budući da će kroz program EU ProLocal krajem mjeseca biti objavljen poziv za međuopćinsku suradnju, ovo je bio idealan uvod za rješavanje identificiranih problema na području Blidinja kroz ovaj vid suradnje.

Budući da je za rješavanje problema vezanih za zaštitu okoliša i zbrinjavanje otpada nadležna lokalna vlast, na radionici je zaključeno da će se u sljedećih dva tjedna inicirati sastanak načelnika općina Jablanica, Tomislavgrad i Posušje sa ciljem pronalaženja modela za zbrinjavanje otpada i dogovora o suradnji kroz projekte kojima će se aplicirati na ranije spomenuti poziv.

Radionica je organizirana kroz suradnju REDAH-a sa Programom za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal koji uključuje i projekt financiran od strane Europske unije: Oporavak malih i srednjih poduzeća u područjima zahvaćenim poplavama i jačanje njihove konkurentnosti na osnovu partnerstava za lokalni ekonomski razvitak, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Cilj ove suradnje je gospodarski razvitak područja Blidinja te jačanje konkurentnosti poslovnih subjekata ovoga područja u sektoru turizma.

Tijekom ove suradnje raditi će se na pozicioniranju Blidinja kao turističke destinacije kao i potpori poslovnim subjektima ovoga područja u njihovom razvitku kroz promidžbu turističkih proizvoda prema ekološkim standardima te poboljšanje kvalitete i zaštitu okoliša.

Isto tako, raditi će se na jačanju formalnog i neformalnog umrežavanja dionika u lancu vrijednosti ovoga područja radi prijenosa znanja, kao i suradnji između javnog i privatnog sektora za provedbu zajedničkih razvojnih inicijativa neophodnih za razvoj turizma te identifikaciji dodatnih prodajnih kanala na temelju analiza tržišta, priopćio je Redah.

Kopirati
Drag cursor here to close