Pad rublje

Izvoz Srbije u Rusiju pao za 30 posto

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2015. u 22:23 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupan izvoz iz Srbije u Rusiju pao je u prvom kvaratalu ove godine za 30 posto, izjavio je u utorak u Beogradu srbijanski ministar gospodarstva Željko Sertić.

Smanjenje izvoza u Rusiju prouzročio je, prije svega, "ozbiljan pad rublja u prošloj godini", što je za posljedicu imalo i smanjenje potražnje na ruskom tržištu, ocijenio je Sertić tijekom javne rasprave o nacrtu zakona o ulaganjima.

Sertić je istaknuo da je, unatoč ukupnom padu izvoza, porastao izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za oko 20 posto u usporedbi s u prvim kvartalom prošle godine.

"Radimo na tome da do kraja godine popravimo tu bilancu", dodao je.
On je najavio postoji mogućnost da u iduće tri do četiri godine započne postupno smanjivanje poreza i doprinosa na plaće i mirovine.

"Porezi i doprinosi na plaće i mirovine su kod nas na razini kao u regiji, ali se trudimo da budu i niži", rekao je Sertić novinarima u Gospodarskoj komori Srbije odgovarajući na pitanje zašto se, ako u proračunu postoji prostor za povećanje plaća i mirovina, to ne iskoristi za snižavanje porezne stope.

Vlada Srbije u studenome prošle godine smanjila je mirovine i plaće u javnom sektoru kao jednu od mjera štednje i financijske konsolidacije, što je bio i zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Misija MMF-a počela je u ponedjeljak prvu tromjesečnu reviziju aranžmana sa Srbijom vrijednog 1,2 milijarde eura. Trogodišnji stand-by aranžman odobren je 23. veljače i obuhvaća strukturne reforme, mjere štednje za smanjenje proračunskog manjka te potporu ekonomskim i fiskalnim mjerama koje provodi vlada Srbije.

Po izvješćima beogradskih medija, vraćanje plaća i mirovina na iznose iz studenog prošle godine nije ni bila tema u jučer započetim razgovorima s dužnosnicima MMF-a, premda je uoči dolaska Misije MMF-a srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao da se plaće i mirovine mogu povećati jer je ostvaren znatno manji proračunski deficit od planiranog u dogovorima s MMF-om.

Kopirati
Drag cursor here to close