izvoz mesa i peradi

Izvoz piletine u EU bliži od izvoza jaja

Gospodarstvo / Flash | 20. 10. 2015. u 07:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH već je pokrenulo aktivnosti na osiguranju izvoza mesa peradi i konzumnih jaja na tržište EU.

Ministarstvo se 'pokrenulo' nakon što su živinari u BiH "digli glas" ističući da se po ovom pitanju ništa konkretno ne radi, a da su oni spremni na izvoz, te da je problem na nivou države, odnosno njenih nadležnih institucija, pišu Nezavisne novine.

Preko ureda za veterinarstvo, ministarstvo je pozvalo nadležne organe Europske komisije da dođu na pregled objekata koji proizvode meso peradi i jaja.

Prema njihovim riječima, 2012. godine je u kontrolnu inspekciju u BiH upućena misija Ureda za hranu i veterinarstvo Europske komisije - FVO, koja je pregledala objekte kandidirane za izvoz i dostavila preporuke za otklanjanje određenih nedostataka, koji su se najviše odnosili na nejasan ustav službenih kontrola i odobravanja.

"Na osnovu tih preporuka, nadležne institucije u BiH su pripremile akcijski plan, koji je odobren od strane FVO", rekli su iz ovog ministarstva. U vezi s realizacijom plana, naglašavaju da uvjeti za određene proizvode nisu isti. Kao primjer navode da su uvjeti za izvoz mesa peradi i proizvoda mesa peradi blaži i da je tu pozicija stjecanja izvoznog statusa bliža nego za izvoz konzumnih jaja.

Dodali su da je aktivnost izrade zakonodavstva harmoniziranog s regulativom EU i realizacija akcijskog plana za izvoz mesa peradi i jaja u Ministarstvu određena kao prioritetna. Kako su kazali, konačnu riječ o odobravanju izvoza u EU daće inspektori FVO.

Kopirati
Drag cursor here to close