Uspjeh

Izvoz mlijeka u Europu poticaj za bh. poljoprivrednike

Gospodarstvo / Flash | 26. 08. 2015. u 12:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri mljekare iz BiH, među kojima je sarajevski ''Milkos'', od danas mogu nesmetano izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u zemlje Europske unije, te vršiti njihov prijevoz preko teritorije EU na druga tržišta.

''Smatramo to velikim uspjehom za domaću poljoprivredu i mljekarstvo jer je sarajevska mljekara 'Milkos' u stopostotnom domaćem vlasništvu i otkupljuje mlijeko u potpunosti iz BiH. Napomenuo bih i perspektivu koju nudi ova dozvola za izvoz u EU, a to je razvoj primarnih poljoprivrednih proizvođača i proizvodnje mlijeka u BiH'', izjavio je tim povodom za Fenu direktor "Milkosa" Adin Fakić.

Prva zemlja gdje će se naći proizvodi "Milkosa" vjerojatno je Hrvatska.

''Najbliže smo tome, odnosno već smo imali našeg starog kupca iz Hrvatske u posjeti Sarajevu prošli tjedan. S njim smo definirali listu proizvoda koja će biti interesantna Hrvatskoj, kako kvalitetom tako i cjenovno i nadamo se da ćemo početi s izvozom već krajem ovog mjeseca'', kazao je Fakić.

Naveo je da BiH proizvodi oko 200 milijuna litara mlijeka godišnje, dok Hrvatska proizvodi oko 500 milijuna, a Srbija čak 1,2 milijarde litara mlijeka godišnje.

''To dovoljno govori da je BiH izuzetno mala i u tim okvirima zanemariva u slučaju izvoza u EU, međutim, svaki izvoz s financijskog aspekta i deviznog priliva znači veoma mnogo za svaku državu'', dodao je Fakić.

Povodom omogućavanja izvoza bh. mlijeka u EU najavljeno je da će premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas posjetiti jednu od najmodernijih farmi u Europi, farmu Spreča kod Kalesije koja je u vlasništvu mljekare "Milkos".

''Ono što očekujemo od ove posjete jeste da premijeru Novaliću prenesemo snažna uvjeravanja da je poljoprivreda u BiH nedovoljno razvijena, te da ima velike potencijale za razvoj i zapošljavanje. Samo farma Spreča bi realizacijom svojih projekata kojih ima 11, a čija je ukupna vrijednost oko 27 milijuna eura zaposlila izravno više od 300 ljudi, a neizravno oko tisuću ljudi koji bi postali kooperanti farme Spreča'', dodao je Fakić.

Farma Spreča je najveća farma u BiH i ima oko 1.500 grla, a njihov kapacitet i željeni cilj, kako je kazao Fakić, jeste oko 2.200 muznih grla. Trenutno proizvode oko 15.000 litara mlijeka, obrađuju oko 1.200 hektara zemljišta na kojem proizvode vlastitu hranu za ishranu stoke i zapošljavaju oko 85 radnika.

Osim proizvodnje mlijeka koja je primarna djelatnost farme Spreča, bave se i tovom junadi, kao i voćarstvom. Imaju zasad voća na površini od oko 15 hektara i ove godine su ubrani prvi plodovi s tih plantaža.

Mljekara „Milkos" zapošljava približno 140 radnika, a otkupljuje mlijeko od oko tisuću kooperanata.

Ranije je na službenoj stranici Europske komisije objavljena lista mljekara iz BiH koje svoje proizvode mogu izvoziti u EU i to su "Milkos" Sarajevo, Mljekara Livno, zatim "Meggle" Bihać i "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica, a koja danas stupa na snagu.

Kopirati
Drag cursor here to close