za 2016. godinu

Izvještaj o radu VMBiH: Značajno poboljšanje ekonomskih parametara

Gospodarstvo / Flash | 25. 07. 2017. u 16:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine (PSBiH) sutra bi trebalo da razmatra Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da BiH na kraju 2016. bilježi značajno poboljšanje ekonomskih parametara u odnosu na posljednju dekadu, najveće prihode, najmanju zaduženost u regiji, te značajan porast broja zaposlenih.

Također je navedeno da je, istovremeno 2016. bila najuspješnija godina na putu europskih integracija BiH od momenta pokretanja tog procesa. Nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, partnerstvo BiH i Europske unije je intenzivirano i europske integracije su stavljene u fokus djelovanja Vijeća ministara, definirane kao ključni prioritet i stavljene u formalni politički dijalog.

Ističe se da je slijedom toga, a nakon intenzivnog i predanog rada, Vijeće ministara BiH izradom i usvajanjem brojnih dokumenata iz oblasti europskih integracija, ispunjavanjem postavljenih političkih preduvjeta za daljnji napredak i kredibilnom realizacijom preuzetih obaveza, praćenih redovnim održavanjem dijaloga s Europskom unijom u skladu s obvezama iz Sporazuma o stabilizaciji, značajno dinamiziralo europske procese u BiH.

Paralelno s aktivnostima na putu europskih integracija, fokus rada je stavljen na ekonomski rast i razvoj, što je rezultiralo rastom vitalnih ekonomskih parametara i jačanjem vladavine prava - ocijenjeno je u Izvještaju.

Vijeće ministara je tijekom 2016. održalo 63 sjednice na kojima je, između ostalog, utvrdilo 19 prijedloga zakona; usvojilo sedam strategija i 13 akcijskih planova; donijelo 283 odluke; usvojilo 190 informacija iz različitih oblasti...

Zastupnički dom trebao bi razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, koji je predložio poslanik Momčilo Novaković.

Predviđeno je i razmatranje dva zakonska prijedloga poslanice Maje Gasal-Vražalice, a to su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH.

Bit će razmatran i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, predlagača poslanika Damira Arnauta te Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

zastupnici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Na dnevnom redu trebala bi biti i Preporuke s konferencije „Nacionalni javni radio-televizijski servis BiH“.

Kopirati
Drag cursor here to close