Teško stanje

Iznos za poticaje ove godine je 65,7 milijuna, problem su dugovi

Gospodarstvo / Flash | 18. 12. 2016. u 10:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podrška poljoprivredi iz proračuna za 2017. godinu manja je za 100 tisuća maraka u odnosu na ovogodišnju. Kako onda pomoći poljoprivrednim proizvođačima da se razvijaju?

Osam članova obitelji Alibašić živi od prihoda s farme krava. Priznaju - od poticaja koji kasne jedva uspiju pokriti osnovne troškove. Za ishranu 40 grla stoke godišnje izdvoje 50 tisuća maraka, piše FTV.

''Čovjek ulaže i shvati da ne može živjeti - niti te prati država s poticajima niti mljekara s isplatama za mlijeko. Znači - vrlo je teško, sreća da je ovo obiteljska tvrtka pa nitko ne uzima u obzir radnu snagu'', objašnjava Hajriz Alibašić, vlasnik farme.

I u Vladi su svjesni da je poljoprivrednom sektoru potrebnija značajnija podrška. Kamen oko vrata su stara dugovanja zbog čega neće doći do povećanja izdvajanja.

Kako je kazao Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, prošle godine iznos za poticaje je bio 65,8 milijuna, a ove je 65,7. Ističe da su problem dugovanja koja su naslijedili: ''Da nije dugovanja, sredstva bi bila dovoljna da ima više optimizma u poljoprivredi''.

''Što se tiče poticaja za 2016. godinu, do danas je isplaćeno 65,7 milijuna na ime Ministarstva poljoprivrede - i to 42 milijuna za poticaje u 2016 i 23,7 milijuna na ime dugova za period od 2013. do 2015. Proračun je takav kakav jeste, a narednih godina će se izmiriti dugovi iz prošlosti'', objašnjava Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH.

Da su čekali na poticaje, poljoprivrednici bi, kažu, sad sijali ono čime se stoka prehranjuje. Ako isplate ne budu redovnije, sve manje će ih biti u mogućnosti voditi brigu o poljoprivrednim gazdinstvima.

Miraščić tvrdi da pokušavaju popraviti dinamiku isplata - naglašava kako imaju uvjeravanja Ministarstva financija da će dinamika plaćanja pratiti dinamiku unosa u trezorsku kasu za Ministarstvo poljoprivrede.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zajedno s nadležnim županijskim ministarstvima, radi na izradi registara poljoprivrednih proizvođača i broja stoke, kako bi saznali kolike su potrebe i mogućnosti, ali i obveze vlasti prema njima, što je sastavni dio Upitnika Europske komisije, obvezan za pripremu mišljenja o zahtjevu zemlje za članstvo u EU, koja najviše izdvaja za oblast poljoprivredne proizvodnje što je u limitiranom proračunskom okviru veoma bitno za bh. poljoprivredni sektor.

O izdvajanjima za poljoprivrednu proizvodnju u emisiji Federacija plus govorio je Ibrahim Turak, predsjednik Udruženja proizvođača povrća Buturović-Polja.

Kopirati
Drag cursor here to close