Planinari ogorčeni

Iživljavanje nad planinarskim stazama Prenja!

Gospodarstvo / Flash | 07. 06. 2017. u 15:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Planinraskog društva Prenjs u prije petnaestak dana markirali jedan dio staze "Glogošnica - Šanica - Čatrnja - Međuprenje", koja je zamišljena kao jedna od alternativa ViaDinarica staze iz Ravne prema Međuprenju, i istoimenoj planinarskoj kući.

Ova staza u velikoj mjeri skraćuje pješačenje iz Glogošnice prema planinarskoj kući "Međuprenje" (1540mnv), a odmah nakon njene adaptacije i markiranja, u petnaest dana istom je prošlo preko 30 planinara.

''Današnjim izlaskom na teren, krenuvši s namjerom da uočimo i popravimo eventualne nedostatke, naši članovi su u prvih 200 metara staze (ukupna dužina ovog dijela je 1800m) svjedočili užasu i iživljavanju nad ovom planinarskom stazom od strane neodgovornih i bezobraznih pojedinaca. Usprkos svom trudu koji su naši članovi uložili da bi osposobili ovu stazu, ti pojedinci dali su sebi za pravo da samo 2-3 dana nakon nas prođu ovom stazom i u njenom početnom dijelu (200-250 metara) posijeku i obore na stazu oko 20 bukovih stabala, te na istom tom dijelu, motornom pilom (na onim stablima koja nisu posjekli) izbrišu i unište sve markacije'', napisali su na svom Facebook profilu planinari iz Planinarskog društva "Prenj-Glogošnica 1979".

Također napomenuli su da je ''gospoda iz Šumarstva "Srednje Neretvanskog"'', zajedno sa svojim kolegama iz Jablanice, krajem studenog mjeseca prošle godine odlučila na zatvaranje makadamskog puta i ukidanje jedine putne komunikacije koja je povezivala Jablanicu i planinu Prenj.

''Sve su to napravili pod izgovorom "sprječavanja bespravne sječe šume", iako je o njihovim (ne)djelima suvišno i pričati, jer slike obronaka Prenja dovoljno govore o tome kako su obavljali svoj posao. Zatvaranjem makadamskog puta i prekidom putne komunikacije s planinom Prenj (iako su mnogima koji su ovo dozvolili zadnjih nekoliko mjeseci puna usta razvoja turizma u Jablanici), bili smo primorani tražiti neka bolja i lakša rješenja za sve planinare i posjetitelje ovog "jablaničkog" dijela planine Prenj, ništa manje lijepog i atraktivnijeg od ostalih dijelova bh. Himalaja. Upravo je ova staza jedno od takvih rješenja. Jedno od nekoliko koje će ubrzo biti u funkciji i dostupne svima. Bez obzira na one koji ne znaju cijeniti tuđi trud i rad, bez obzira na sve motorne pile i sve ostalo. A vi gospodo, hoćete li i dalje nastaviti (ne)raditi i (ne)izvršavati svoje poslove i obaveze? Koji ćete sad put zatvoriti? Hoćete li sad i na pješačke staze nama planinarima početi postavljati one kamene gromade, dok Vam pred vlastitim očima nestaju hektari i hektari šume, uništavajući tako prelijepe predjele ove planine, uključujući stotine i stotine metara planinarskih puteva i staza? Više fotografija ispod'', zapitali su se iz Planinarskog društva "Prenj-Glogošnica 1979"

Kopirati
Drag cursor here to close