Uskoro početak radova

Izgradnja graničnog prijelaza Gradiška koštati će oko 27 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 20. 06. 2013. u 11:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve do izgradnje novog graničnog prijelaza u Gradišci bit će problema na postojećem, veoma frekventnom, jer se nalazi u centru te općine.

Predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UOUIO) BiH Nikola Špirić kazao je da svi zajedno s Općinom Gradiška moraju podnijeti taj teret, sve do izgradnje novog graničnog prijelaza, za koji je završen projekt i koštat će oko 27 milijuna KM.

''Uskoro se očekuje i izdavanje građevinske dozvole, u rujnu će biti okončan natječaj za izbor izvođača i da u ovoj godini bi trebalo da počne izgradnja'', kazao je on, ali i naglasio da bi bilo najbolje da BiH ispuniti sve europske uvjete i nema graničnih prijelaza.

Nakon obilaska postojećeg GP Gradiška, Špirić je rekao da ipak očekuje da se krajem sljedećeg tjedna završe svi poslovi za koje su sredstva odobrili UIO i Općina Gradiška te da će, i nakon 1. srpnja, kada Hrvatska i službeno ulazi u EU, biti nesmetan protok robe i ljudi.

Načelnik Općine Gradiška Zoran Latinović pojasnio je da je u tijeku rad na proširenju postojećeg GP Gradiška, te lokalne infrastrukture da bi se mogao prihvatiti pojačani promet robe i putnika.

Najavio je i da se moraju pokrenuti poslovi na proširenju carinskog terminala da bi se pojačali njegovi kapaciteti za prihvat teretnih vozila te očekuje o tome dogovor s UNOBiH.

''Učinit ćemo sve da u sljedeće najmanje tri godine, do izgradnje novog graničnog prijelaza, Gradiška ne bude kolateralna šteta'', rekao je Latinović.

Direktor UNO Miro Džakula je rekao da očekuje da i ovaj, kao i Granični prijelaz Bijača bude osposobljen do 1. rujna.

''Gradiška je jedan od najfrekventnijih graničnih prijelaza i do 1.srpnja očekujemo prelazak oko milijun putnika, 45.000 teretnih vozila, 11.000 autobusa'', rekao je Džakula i dodao da svi zajedno moraju raditi da se omogući kvalitetan protok robe i prelazak ljudi preko granice, ali i olakša život građanima Gradiške.

Kopirati
Drag cursor here to close