Turkish Airlines

Iz BiH preko Dubrovnika brže do Azije

Gospodarstvo / Flash | 24. 04. 2016. u 12:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici jugoistočne Europe ove sezone preko najjužnijeg hrvatskog grada Dubrovnika, a posredstvom Istanbula, bit će najbrže spojeni za putovanja u Aziju dok će istovremeno turisti prvenstveno iz Japana i Južne Koreje u najvećem dijelu stizati preko Turske u Hrvatsku, a odatle i u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Bit će to omogućeno zahvaljujući otvaranju aviolinije Turkish Airlinesa na relaciji Istanbul - Dubrovnik - Istanbul čiji će promotivni let biti upriličen 10. svibnja kada će iz Istanbula u najjužniji hrvatski grad stići velika tursko izaslanstvo s dužnosnicima turske aviokompanije, brojnim novinarima i drugim gostima i uzvanicima.

Godinama se čekalo na liniju Istanbul -Dubrovnik

U Dubrovniku s nestrpljenjem očekuju prvi avion Turkish Airlinesa s obzirom na to da se na uspostavljanje izravne aviolinije Istanbul - Dubrovnik - Istanbul čekalo godinama.

"Otvaranje linije je plod dugotrajnog rada i to je jedan dio politike ne samo Grada Dubrovnika nego i Republike Hrvatske i Republike Turske. Mi se nalazimo u posebnom geografskom okruženju: dijelimo isti Mediteran, dijelimo jugoistočnu Europu, a nalazimo se u tom političkom prostoru u kojem Turska pristupa Europskoj uniji, a u kojem je Hrvatska članica Europske unije. Geografski na ovom području jugoistočne Europe bez Grčke, Rumunjske, Bugarske, Hrvatska je prva zemlja koja može pružiti ruku Republici Turskoj. Ta uspostava avionske linije, nije samo turistička, ona je i geografska i politička, ali ona je nadasve prijateljska. Kada dobijete tu priču kroz više aspekata, pogotovo s naglaskom na višestoljetnom prijateljstvu onda i linija koju će Turkish Airlines uspostaviti od početka svibnja, i to kao cjelogodišnju liniju je lijep kraj priče ili početak potpuno nove priče između odnosa dva grada Dubrovnika i Istanbula i Republike Hrvatske i Republike Turske", istakao je u razgovoru za agenciju Anadoliju Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika.

U Zračnoj luci Dubrovnik, smještenoj na Čilipima, udaljenoj od Dubrovnika dvadesetak kilometara već je osposobljen "check in mjesto" Turkish Airlinesa. Istovremeno Grad Dubrovnik u znak prijateljskih veza i odnosa ne samo s Turkish Airlinesom nego i s cijelom Turskom veoma brzo za kompaniju bi trebao pronaći i prostor u samom gradu Dubrovniku.

"Uspostava linije Istanbul - Dubrovnik je za Zračnu luku Dubrovnik, za grad Dubrovnik i cjelokupni turizam juga Hrvatske i šire regije od izuzetnog značaja i možda u posljednje vrijeme i jedna od najznačajnijih novosti koje imamo u redu letenja. Ne krijemo svoj ponos da smo zračna luka s najvećim brojem odredišta prema kojima se leti u Republici Hrvatskoj, a i nešto šire u regiji, partner smo s 53 aviokompanije. Sada nam dolazi Turkish Airlines, jedan od najvećih i jedan od najrenomiranijih prijevoznika, koji se voli reklamirati upravo kao prijevoznik koji leti na najveći broj odredišta u svijetu. I sukladno tome sasvim je evidentno da se nudi mogućnost putovanja kako za naše stanovništvo tako i za brojne turiste koji dolaze posjetiti ovaj biser Jadrana. Sada oni zapravo imati mogućnost iz svih dijelova svijeta dosegnuti u Dubrovnik", kaže u razgovoru za agenciju Anadoliju Roko Tolić, direktor Zračne luke Dubrovnik.

Dolazak turista iz Azije

"Mi već sada znamo podatak, a on dolazi upravo iz aviokompanije, koji kaže da je po otvorenju bookinga uvjerljivo najveći broj rezervacija došao s dalekoistočnih tržišta iz Japana i iz Koreje. Za Dubrovnik su to vrlo interesantna tržišta jer sada snagom jednog ovakvog prijevoznika bit ćemo povezani s tim dijelom svijeta. Ne zaboravimo također da je tržište SAD-a posljednjih četiri godine ono koje najviše raste u broju dolazaka prema Hrvatskoj, a znamo da mrežu koju Turkish Airlines ima iz Istanbula osobito prema zapadnoj obali SAD-a, to će biti rekao bi, pa čak i najlakši put do tih odredišta. Sve to govori o značaju koji nas posebno veseli što imamo i najave da to neće biti samo sezonska linija nego da će se i one održavati i u onom tihom razdoblju godine, kada je Dubrovnik i dalje lijep i šarmantan i dalje tu i kultura i gastronomija i njegova ljepota. Tada nam nedostaje prijevoznika. Tada smo s ovih početno najavljenih 53 mi do sada ostajali samo na dva prijevoznika - najvećeg partnera Croatiu Airlines i British Airways. Sada još uz Turkish Airlines zaista možemo reći da će tijekom cijele godine Dubrovnik biti povezan s cijelim svijetom", rekao je Tolić.

U sezoni svakodnevni letovi

On smatra kako je odluka Turkish Airlinesa da aviolinija tjedno u početku prometuje tri puta "vrlo razumna, komercijalno vrlo dobro posložena i da vjerujem da će brojke vrlo brzo opravdati tako postavljene letove i da će možda čak i prije prijeći u režim svakodnevnih u redovima letenja. Vjerujem da će snaga kanala prodaje Turkish Airlinesa i sam čar Dubrovnika to na najbolji način pokazati", rekao je Tolić.

Planirano je da se svakodnevno odvijanje aviolinije Istanbul - Dubrovnik - Istanbul odvija u sezoni koja u Dubrovniku traje od šestog do kraja desetog mjeseca. No, u Dubrovniku vjeruju kako će to brzo prerasti u svakodnevno odvijanje aviolinije između najjužnijeg hrvatskog i grada na Bosforu.

Kopirati
Drag cursor here to close