Umjesto 2500

Iz BiH od sada možete iznijeti 10.000 eura

Gospodarstvo / Flash | 05. 07. 2017. u 18:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH izmijenila je nedavno odluku o iznošenju strane gotovine, konvertibilnih maraka i čekova iz zemlje, kojom se povećava dopušteni iznos deviza koji se može prenijeti preko granice, ali i proširuje popis vrijednosti koje se mora prijaviti carinicima.

Do sada je fizička osoba bila dužna prilikom prelaska granice na graničnim prijelazima prijaviti carinskom tijelu svako iznošenje gotovine i čekova u stranoj valuti i konvertibilnim markama, za osobne potrebe ili za drugu osobu, iznad vrijednosti od 2500 eura, piše Vecernji.ba

No, ubuduće će svaka osoba koja izlazi iz BiH morati, uz iznose strane gotovine, konvertibilnih maraka i čekova, prijaviti vrijednosne papire i sve druge fizički prenosive instrumente plaćanja sukladno propisu kojim se uređuje sprečavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Takva prijava obvezno će morati sadržavati podatke o podnositelju (ime i prezime, datum i mjesto rođenja, državljanstvo), vlasniku gotovine, predviđenom primatelju gotovine, iznosu i vrsti gotovine, podrijetlu i namjeni gotovine, smjeru putovanja i prijevoznom sredstvu.

Prijava će se podnositi na posebnom obrascu koji je dostupan i na portalu Vlade i Ministarstva financija Federacije BiH. Očito je cilj te odluke pojačati nadzor nad prometom novca i spriječiti bilo kakve zloupotrebe u smislu pranja novca ili financiranja terorizma.

Dosadašnji propis nije bio dovoljno precizan i ostavljao je mogućnost manipulacije jer je vrijednost limitirao samo na novčane iznose i čekove, a ne i na druge fizički prenosive instrumente plaćanja.

Novina je i što će rezident, fizička osoba, moći pri prelasku državne granice iznositi stranu gotovinu i čekove u vrijednosti od 10.000, a ne 2500 eura kao što je to do sada bio slučaj.

Međutim, prema bivšoj odluci, osoba koja živi u BiH mogla je, uz spomenuti iznos, iznijeti dodatnih 2500 eura uz predočenje dokaza da je stranu gotovinu podigla sa svog deviznoga računa ili devizne štedne knjižice ili da ih je kupila kod ovlaštene banke. Ta mogućnost više ne postoji jer je značajno podignut sam dopušteni iznos koji je moguće prenijeti preko granice.

Kada su u pitanju nerezidenti, a uglavnom je riječ o stranim državljanima, oni će moći iznositi više deviza nego što je to do sada bio slučaj. Umjesto 2500, i oni će moći iznositi stranu gotovinu u vrijednosti od 10.000 eura, kao i stranu gotovinu koju su prijavili pri ulasku u zemlju i stranu gotovinu koju su u zemlji podigli s deviznoga računa ili štedne knjižice, o čemu dobivaju ispravu od banke.

Kopirati
Drag cursor here to close