700 izlagača

Ivo Josipović otvorio 17. međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2014.

Gospodarstvo / Flash | 08. 04. 2014. u 09:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostarski sajam je velikim brojem izlagača i bogatim programom postao veliki gospodarski događaj, a značajem je prerastao granice Bosne i Hercegovine vjerujem da će kao takav imati pozitivne učinke na razvoj bh. gospodarstva kao i na produbljivanje međunarodnih gospodarskih odnosa. To je od iznimnog značaja posebno u ovim kriznim uvjetima poslovanja tvrtki, koje nastoje održati korak s izazovima suvremenog vremena'', rekao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je danas otvorio 17. međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2014.

''Preko Sajma gospodarstva, Mostar je otvorio i otvara vrata svijetu u gospodarskom i turističkom smislu.''

Duh europskog partnerstva 

U svom govoru predsjednik Republike Hrvatske je kazao da Hrvatska kao mala zemlja nastoji iskoristiti prednosti i mogućnosti za razvoj, a kao takva želi s Bosnom i Hercegovinom razvijati odnose u duhu europskog partnerstva.

''Želimo da kvaliteta odnosa donese konkretnu korist građanima obje zemlje. Posvećeni smo dobrobiti odnosa, svih građana, a naravno smo posvećeni dobrobiti i razvoju odnosa s hrvatskim narodom u BiH. Želimo doprinijeti kulturnom povijesnom i gospodarskom razvoju Bosne i Hercegovine. BiH je značajan trgovinski partner Republike Hrvatske, među državama regije posebice za poljoprivredno prehrambeni sektor. Može se reći da je BiH najznačajnije izvozno tržište s obzirom da predstavlja 30 posto ukupnog izvoza hrvatskih poljoprivredno- prehrambenih proizvoda'', rekao je Josipović.

Istaknuo kako je BiH najvažniji susjed Hrvatske, veliki partner i prijatelj.

''Vrlo lako možemo zaključiti da gospodarska suradnja unatoč smanjenju trgovinske razmjene, predstavlja jednu od najvažnijih komponentni ukupnog odnosa ove dvije zemlje. Bez toga ne možemo zamisliti uspješnu budućnost Hrvatske u EU, kao i uspješan pristup Bosne i Hercegovine istoj uniji'', rekao je hrvatski predsjednik.
 
Bešlić o pozitivnoj poruci 

U završnim riječima Josipović je istaknuo kako je ovaj sajam važan jer brojka od 700 izlagača iz BiH, susjednih zemalja, regije i EU, pokazatelj da gospodarstvenici imaju energije znanja i volje sudjelovati u stvaranju pretpostavki, za snažniji gospodarski rast BiH, za partnerstvo u regiji i parnerstvo s Europom.

Dalfina Bošnjak, direktorica 'Mostarskog sajma', je u uvodnim riječima poželjela dobrodošlicu svim prisutnima, te naglasila kako je ovako velik broj izlagača potvrda dosadašnje sajamske vrijednosti, opravdanosti truda i ulaganja, ali zajedničke opredijeljenosti za daljnjim razvitkom i obogaćivanjem sajma.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je u svom govoru kazao kako je ovaj Sajam gospodarstva izrazito značajan za Mostar i cijelu BiH.

U sjeni nemilih prosvjeda

''Unatoč političkim prilikama, koje nam nisu sklone, nadam se da ovim putem šaljemo pozitivnu poruku i pozitivan signal investitorima. Preko Sajma gospodarstva, Mostar je otvorio i otvara vrata svijetu u gospodarskom i turističkom smislu'', rekao je Bešlić izražavajući želju da se sklope dobri poslovi za budućnost.

Na sajmu koji će se održavati do 12. travnja predstavit će se 700 izlagača iz 20 zemalja. 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, je izrazio veliko zadovoljstvo sajmom i njegovom prepoznatljivošću ističući kako su ovakve manifestacije prilika da se okupe političari, ulagači i bankari, da se sklope novi ugovori i partnerstva te da se iz Mostara pošalju pozitivne poruke.

''Mostarski sajam je otvoren u sjeni nemilih prosvjeda, nažalost zbog nezadovoljstva dogodilo se nasilje, paljevine, ugrožavanje ljudskih života. Upravo iz tog razloga neki prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine nisu s nama. Nadam se da će iduće godine doći u bolji Mostar i BiH'', rekao je izetbegović. 

700 izlagača iz 20 zemalja

Na sajmu koji će se održavati do 12. travnja predstavit će se 700 izlagača iz 20 zemalja. U najvećoj mjeri bit će zastupljeni poduzetnici iz BiH, te  Hrvatske, Srbije, Slovenije, Švicarske, Italije, Rusije i Njemačke.

Uz opću sajamsku manifestaciju na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije te Sajam informacijskih tehnologija.

Također, bit će održano niz konferencija, okruglih stolova i radionica.

Kopirati
Drag cursor here to close