poziv za prijave

Italija traži sezonske radnike s Balkana, al' postoji kvaka

Gospodarstvo / Flash | 31. 05. 2015. u 10:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Italije objavila je početkom svibnja poziv za prijavu 13.000 sezonskih radnika iz inozemstva za rad u toj zemlji u 2015. godini, a na listi 23 zemlje iz kojih mežu kojima se mogu prijaviti i državljani BiH, Srbije, Crne Gore. Međutim, zainteresirani kandidati ove godine morat će se sami informirati o uvjetima, od kojih je jedan makar elementarno znanje talijanskog jezika.

Državljani Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji su zainteresirani da se jave na poziv vlade Italije za sezonske poslove u 2015. Morat će se sami informirati o uvjetima jer vlasti te zemlje nisu kontaktirale institucije ni agencije za posredovanje pri zapošljavanju u zemljama iz kojih se zainteresirani mogu prijaviti.

Oglas za sezonske poslove objavljen je samo na talijanskom jeziku, na portalu Ministarstva unutarnjih poslova Italije, gde zainteresirani trebaju opuniti prijavu, što znači da moraju imati makar elementarno znanje talijanskog jezika.

Talijanske vlasti nisu povodom ovog poziva kontaktirale institucije, pišu "Nezavisne", upozoravajući da to znatno otežava informiranje o poslovima, proceduri prijave, provjeru radnih mjesta i uvjeta rada. Sezonske radnike u Italiji uglavnom traže za poljoprivredne poslove (berača voća i povrća), poslove u građevinarstvu, rijđe u ugostiteljstvu.

Među oglasima na internet portalima pojavljuju se povremeno oglasi pojedinačnih "posrednika" s područja bivše Jugoslavije koji traže "sezonske berače" voća za Italiju, Finsku, Norvešku.

Zarada se plaća prema satu ili količini ubranog voća, uglavnom od tri do 12 eura po satu ovisno o poslodavcu, lokaciji, vrsti voća. To su fizički zahtjevni poslovi. U prosjeku se radi minimum 10 sati dnevno, a angažman je u prosjeku oko tri mjeseca. Od 13.000 radnih mjesta za sezonce koje Talijani traže u ovoj godini, 1.500 je rezervitano za radnike koji kod njih trenutno rade ili su ranije radili.

Kopirati
Drag cursor here to close