MIO/PIO

Isplata mirovina po dogovoru, saniramo deficit

Gospodarstvo / Flash | 02. 11. 2015. u 08:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Isplata mirovina u Federaciji BiH vršit će se na osnovu dogovorenog sporazuma koji je postignut između Vlade FBiH i predstavnika umirovljenika, dakle 5. u mjesecu, bez ikakvih kašnjenja. Kazao je to u izjavi za "Dnevni avaz" novoimenovani SBB-ov ministar za rad i socijalnu politiku FBiH Vesko Drljača.

‘’Sporazum koji su potpisali Federalna vlada i predstavnici umirovljenika funkcionirat će onako kako je dogovoreno. On ima veliku snagu. Kroz ovaj sporazum cilj nam je da napravimo socijalnu sigurnost, da ljudima omogućimo da ostvare svoja osnovna prava koja su godinama ostvarivali. To im se ne može uskratiti. Radimo na tome da svi umirovljenici u što bržem roku ostvare svoja prava, ali i ostala populacija ‘’, kazao je Drljača.

On je najavio da će sve aktivnosti ovog ministarstva i Vlade biti usmjerene da se podmire redovna potraživanja umirovljenika u FBiH.

‘’Ne mogu s preciznošću kazati odakle će se osigurati 50 milijuna KM koje svaki mjesec fale za podjelu mirovina, jer se oko toga još vode pregovori. U načelu, ta sredstva će biti vrlo brzo dostupna. Vodimo računa i o tome da se deficit u Fondu sanira, na tome se radi’’, poručio je Drljača.

Omer Omerefendić, član Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO/MIO, kazao je da je iz Zavoda PIO/MIO već ranije najavljeno da će mirovine biti isplaćene 5. studenog.

‘’Prema informacijama koje imam, 80 posto mirovina bit će podijeljeno prvi dan putem pošta i banaka, a 20 posto naredni dan. Dakle, isplata ide po dogovoru’’, kazao je Omerefendić.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH, ističe da se, nakon što se sanira deficit od 150 milijuna u Fondu, može očekivati da će svi umirovljenici na vrijeme dobivati novac.

‘’Ovakvo stanje zadržat će se i idući mjesec. Poslije Nove godine očekujemo bolje dane za umirovljenike. Prošli mjesec 30 milijuna posudila nam je "BH Pošta", a 21 milijun KM uzet je iz proračuna. Važno je da je Vlada, kako je i obećala, i ovaj mjesec našla novac i da više nemamo velikih kašnjenja od po 15 i više dana ‘’, kazao je Rapa.

Kopirati
Drag cursor here to close