blokada

Iran zabranjuje stotine američkih proizvoda

Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2015. u 16:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iran je objavio listu više od 200 proizvoda iz SAD koji podliježu zabrani, što bi moglo usporiti priliv stranih proizvoda u zemlju, uoči ukidanja američkih sankcije Iranu, iranski mediji navode.

Lista, koju je objavila organizacija „Trade promotion organization of Iran“ obuhvaća asortiman od 227 proizvoda, uključujuc´i žvakac´e gume, cigarete, CD i DVD diskove, stolove za bilijar, uredsku opremu, luksuznu robu, hranu, čaj i slike, pored vojne opreme kao što su tenkovi i oklopna vozila, prenosi novinska agencija „Tasnim news agency“ .

Lista je napravljena po naredbi iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hameneja kao odgovor na blokadu američkog uvoza. Američki proizvodi često nalaze svoj put na iransko tržište kroz kanale.
Postoje i drugi putovi, kao što su zaobilazak licenciranja i izravna trgovina za robu koja nije obuhvac´ena američkim sankcijama, što rezultira time da američki proizvodi završavaju na iranskom tržištu, prenosi Sputnik.

Američka hrana i pic´a kao što su coca-cola i pepsi imaju lokalne punionice i distributere u Iranu, ali oni kažu da nemaju nikakve veze sa američkim brendovima. Veliki dio krijumčarenih cigareta u Iranu je američke proizvodnje. Oko 6-7 milijardi cigareta „Marlboro“, koje proizvodi „Filip Moris“, godišnje se potroše u Iranu, agencija javlja.

Kopirati
Drag cursor here to close