Broj će se povećavati

Investicije u bh. tekstilnu industriju - zaposlit će se 250 novih radnika

Gospodarstvo / Flash | 22. 06. 2017. u 11:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za unaprjeđenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) pronašla je novog investitora za tekstilnu industriju BiH u suradnji sa Svjetskim savezom dijaspore BiH. Radi se o turskom biznismenu Zihni Yildizu, koji je zajedno s predsjednikom Svjetskog saveza dijaspore Hasanom Šehovićem posjetio FIPA-u radi dogovora o načinu realizacije investicije.

U prvoj fazi investitor će zaposliti 250 radnika s intencijom rasta u narednim godinama do 850 zaposlenih. Početna investicija iznosila bi 3.500.000 eura, dok je konačni plan uložiti 10.500.000 eura u razvoj i širenje proizvodnje.

Osoblje FIPA-e investitora je informiralo o uvjetima poslovanja u BiH, posebno imajući u vidu tradiciju BiH u tekstilnoj industriji, veli broj iskusnog kadra u ovoj privrednoj grani te postojanje stručnih obrazovnih institucija za školovanje novog kadra.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić novom investitoru obećao je punu podršku u osiguranju uvjeta za početak proizvodnje. U tom smislu FIPA će u konsultacijama s lokalnim organima vlasti odabrati i ponuditi investitoru nekoliko investicijskih lokacija sa svom potrebnom infrastrukturom.

Plan je krenuti s proizvodnjom što je prije moguće na površini od 12.000 m2, s ciljem širenja do 60.000m2, saopćeno je iz FIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close