Zavod za mjeriteljstvo

Institut za mjeriteljstvo doveo u nepovoljnu poziciju Zavod u FBIH, ali ne i u RS

Gospodarstvo / Flash | 26. 03. 2014. u 13:50 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mjeriteljstvu u Federaciji BiH podržao je na današnjoj sjednici Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

Izmjene i dopune Zakona o mjeriteljstvu u Federaciji BiH bile su neophodne, između ostalog, zbog rješavanja u praksi prisutne problematike dosljedne provedivosti Zakona i podzakonskih akata s aspekta pravilnog razumijevanja njihovih odredbi i međuovisnosti s drugim aktima iz oblasti mjeriteljstva, kao i osiguravanja nesmetanog rada Zavoda za mjeriteljstvo u uvjetima neadekvatne opremljenosti (laboratorije, kadrovi i njihova obuka).

''Institut za mjeriteljstvo je propisao određene stvari, gdje je praktično doveo u nepovoljnu poziciju Zavod za mjeriteljstvo u Federaciji BiH. To se dalje odražava na pad aktivnosti Zavoda i pad prihoda, jer prihodi Zavoda idu u federalni proračun. Takve stvari Institut za mjeriteljstvo ne radi u Republici Srpskoj'', istaknuo je u izjavi za Agenciju FENA federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

To što radi Institut za mjeriteljstvo, kaže, suprotno je Zakonu o mjeriteljstvu i entitetskim zakonima o mjeriteljstvu.

''Iz tog razloga traži se da bude isti tretman. Najsretniji bismo bili kada bi postojao jedan zakon o mjeriteljstvu na državnom nivou, koje bi obavezivao entitete na isti rad. Međutim, jasno je rečeno u Zakonu o mjeriteljstvu što je nadležnost Instituta za mjeriteljstvo, a što entiteta'', navodi Trhulj.

Između ostalog, tvrdi da se izmjenama i dopunama Zakona o mjeriteljstvu žele otkloniti stvari koje su se pojavile u radu Zavoda za mjeriteljstvo, koje dovode u nedoumicu i Federalnu upravu za inspekcijske poslove, jer ona postupa po važećem Zakonu za mjeriteljstvo u Federaciji BiH, te zaustavlja rad nekih.

''To dođe na sudove, koji su zbunjeni. Cilj je da se te stvari razriješe. Bitno je da svi poštuju svoj zakon. Institut za mjeriteljstvo nadležnosti koje mu je dala država u pogledu mjeriteljstva, a entitetski zavodi da rade u skladu s važećim entitetskim zakonom'', kazao je Trhulj.

Također, izmjene i dopune Zakona o mjeriteljstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine trebaju se donijeti i zbog približavanja zakonodavstvu EU u pogledu usuglašenosti s tehničkim propisima i europskim postupcima normizacije, mjeriteljstva, akreditacije i ocjenjivanja usklađenosti, kao i zbog usklađivanja s reformom u oblasti prekršaja.

Donošenjem ovog zakona kojim se preciznije definiraju odnosi i nadležnosti njegovog provođenja, poboljšala bi se efikasnost u radu Zavoda u oblasti zakonskog mjeriteljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close