nemaju kapacitete

Institucije BiH ne mogu vršiti monitoring procesa javnih nabavki

Gospodarstvo / Flash | 03. 12. 2015. u 13:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucije BiH nemaju dovoljno kapaciteta da vrše monitoring procesa javnih nabavki, a prema međunarodnim standardima, potrebno je uspostaviti prethodnu kontrolu procesa i transparentnost za sve građane - kazala je danas u Sarajevu predstavnica Transparency Internationala BiH Aleksandra Martinović.

To je izjavila tijekom konferencije "Antikoruptivni standardi za javne nabavke" koju je danas u Sarajevu organizirao Transparency International Bosne i Hercegovine, u suradnji s Transparency Internationalom iz Republike Češke.

Kao najveći problem u procesima javnih nabavki u BiH Martinović je navela Zakon o javnim nabavkama BiH "koji nije osigurao konzistentan okvir za borbu protiv korupcije".  

Smatra da su primijećeni određeni pomaci, jer je uvedena veća transparentnost cijelog ciklusa, ali da još postoji velik prostor za njegovo poboljšanje, od planiranja pa do realizacije.

Istaknula je da TI nije zadovoljan postojećim rješenjem te da planiranje javnih nabavki treba ići usporedo s planiranjem proračuna.

''Javne nabavke trebaju biti inkluzivan proces koji će javnosti i poslovnim ljudima osigurati blagovremene informacije da bi se moglo utjecati na proces, posebno kada se radi o kapitalnim projektima od javnog interesa'', poručila je Martinović.

Dodala je da su novim zakonskim rješenjima sužene mogućnosti diskrecijskog odlučivanja javnih dužnosnika, ali da je ipak građanska kontrola ključna.

Veleposlanik Republike Češke u BiH Jakub Skalnik istaknuo je da je Češka u oblasti javnih nabavki napravila dosta grešaka iz kojih su ipak naučili o efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti.

Kao ključnu preporuku u procesu javnih nabavki u BiH izdvojio je da se u proces javnih nabavki uvede više otvorenosti i transparentnosti kao što je slučaj u Češkoj, što znači da se svaki pojedinačni ugovor koji je veći od 2.000 eura mora objaviti. Ukoliko se ne objavi, dodao je, ugovor o javnim nabavkama nije validan i ne stupa na snagu.

''Također je bitno na koji način učiniti kontrolu efikasnijom, a to je da se pojednostavi proces kontrole i da postoji jedna kontrola, a ne veći broj agencija'', pojasnio je.  

Na konferenciji su danas prezentirani i Osnovni antikoruptivni standardi za javne nabavke i analiza javnih nabavki u Republici Češkoj i BiH, primjeri iz prakse javnih nabavki i njihovih neregularnosti, te analiza rada Ureda za razmatranje žalbi kao jedne od institucija s mandatom za praćenje primjene zakona i podzakonskih akata.

Kopirati
Drag cursor here to close