Tržište

Inspektori: Prevare teške 230.350 KM

Federalni inspektori izvršili su i 88 kontrolnih nadzora sa ciljem praćenja i održavanja stanja, u skladu s mjerama Vlade FBiH.
Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2022. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pojačanim inspekcijama u vezi sa formiranjem cijena i marži shodno odlukama Vlade Federacije BiH, federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove od početka godine izvršio je 184 nadzora u kojima je utvrđeno 105 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 206 prekršajnih naloga s financijskim teretom od 230.350 KM.

"Iako je još uvijek veliki postotak gospodarskih subjekata kod kojih se bilježe nepravilnosti, inspektori evidentiraju i značajan broj slučajeva smanjivanja ranije povećanih cijena", rekao je glavni federalni inspektor Elmir Ramić.

Dodao je kako osim globalnog povećanja cijena sirovina i proizvoda iz uvoza, poskupljenjima i nestašicama u FBiH, nažalost, doprinosi i prevelika potražnja uslijed straha građana od nestašice i poskupljenja, zbog čega je apelirao na građane da ne gomilaju zalihe i na taj način i sami doprinesu stabilizaciji tržišta.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove objavili su kako je, zbog utvrđenih nepravilnosti, kod jednog trgovca naftnih derivata van prometa stavljeno i oduzeto 13.000 litara dizela.

Federalni inspektori izvršili su i 88 kontrolnih nadzora sa ciljem praćenja i održavanja stanja, u skladu s mjerama Vlade FBiH.

"Svih 12 raspoloživih federalnih tržišno, turističko-ugostiteljskih inspektora od početka ožujka prioritetno su usmjereni na kontrolu benzinskih stanica po zahtjevima i informacijama Federalnog ministarstva trgovine o povećanju cijena goriva i prijavama potrošača“, navodi se u priopćenju.

Federalni tržišni inspektori kontinuirano vrše i kontrole formiranja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda s liste od 17 proizvoda obuhvaćenih Odlukom Vlade FBiH.

Uzimajući u obzir ograničen broj federalnih inspektora koji su kontinuirano prisutni na području cijele FBiH, ta federalna uprava se obratila i kantonalnim inspekcijskim organima, koji su izvršili 319 inspekcijskih nadzora.

Prema sublimiranim rezultatima federalne i kantonalnih inspekcija na području FBiH od početka godine do 20. ožujka izvršeno je 467 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrđene nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 298 prekršajnih naloga s ukupnim financijskim teretom od 286.700 KM.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close