Inspektori na terenu

Inspekcija u Neumu zapečatila pet objekata

Gospodarstvo / Flash | 11. 09. 2014. u 13:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u srijedu izvršili 20 inspekcijskih nadzora na području Neuma. Kontrolom su bili obuhvaćeni ugostiteljski objekti: hoteli, apartmani, restorani - pansioni i sobe za izdavanje, a predmet inspekcijskog nadzora bila je provjera poštivanja odredbi Zakona o Poreznoj upravi FBiH, Zakona o doprinosima, Zakona o fiskalnim sistemima i drugih poreznih zakona.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: neposjedovanja odobrenja za rad, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez prethodno izvršene porezne registracije i bez izvršene inicijalne fiskalizacije, doneseno je osam rješenja o privremenoj obustavi poslovnih aktivnosti od čega je u pet slučajeva izvršeno pečaćenje objekta, dok će u tri slučaja objekti biti zapečaćeni nakon što gosti napuste objekte u ostavljenom roku.

Zapečaćeni su: apartmani 'Menalo' vlasnik Stjepan Menalo, ulica Ruđera Boškovića 23, apartmani za iznajmljivanje u domaćinstvu 'Lončar' vlasnik Josip Lončar, ulica Mimoza 72, motel 'More' Jadranska magistrala bb, vlasnik Stipe Čajeta, Vila 'Penava' vlasnik Penava, Ruđera Boškovića bb, te ugostiteljski objekt 'Konoba' vlasnik Ivica Obad, Prapratnica b.b.

Objekti koji će biti zapečaćeni nakon što gosti u ostavljenom roku napuste objekt su: apartmani 'Matej', vlasnik Mirko Kužić, Mimoza 106 E, apartmani 'Martina', vlasnik Mato Glavinić, Primorska 68 i apartmani 'Vila Marina' vlasnik Mirko Prović, Primorska 105. Tijekom kontrola utvrđeno je da šest poreznih obveznika ne evidentira promet u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima, da pet poreznih obveznika obavlja djelatnost bez prethodne porezne registracije, dok je obavljanje djelatnosti bez odobrenja za rad izdatog od nadležnog organa utvrđeno u tri slučaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti bit će izdato 14 prekršajnih naloga prema novom Zakonu o prekršajima FBiH. Aktivnost je proveo mobilni tim Porezne uprave u kojem su sudjelovali inspektori iz županijskih poreznih ureda: Mostar, Sarajevo i Ljubuški, inspektori Sektora za Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa i inspektori Odsjeka za kontrolu velikih poreznih obveznika Sarajevo.

Za odabir poreznih obveznika za kontrolu korišteni su podaci iz informacionog sistema Porezne uprave, obavještajno-istražni podaci prikupljeni na terenu, informacije dobivene putem besplatnog telefona i e-maila [email protected] i [email protected]. Porezna uprava Federacije BiH će nastaviti aktivnosti na otkrivanju i sankcioniranju nezakonitog poslovanju poreznih obveznika i u narednom razdoblju u cilju povećanja porezne discipline, priopćeno je iz Služba za odnose s javnošću PUFBiH, prenosi Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close