Investitor šuti

Inspekcija potvrdila: Kamenolom u Bijeloj bez dozvole; Ministarstvo čeka rezultate istrage

Na naše brojne upite, o nesreći koja se dogodila 6. travnja, iz ovog poduzeća smo dobili kratki odgovor kako cijeli slučaj 'ne žele komentirati'.
Gospodarstvo / Flash | 19. 04. 2024. u 11:35 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poduzeće HP Investing d.o.o. ne posjeduje vodnu dozvolu Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar, potrebnu za izdavanja dozvole za uporabu objekta, potvrđeno je za Bljesak.info iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Izdavanje vodne dozvole prethodi izdavanju uporabne dozvole u smislu propisa iz oblasti gradnje shodno čemu vodna dozvola nije vezana za postupak dodjele koncesije.

Prethodna vodna suglasnost je vodni akt vezan za postupak dodjele koncesije i to samo za koncesiju za korištenje vode i vodnog dobra prema članku 113. Zakona o vodama FBiH.

Na osnovu informacija kojima raspolažu Federalni vodni inspektorat i Federalni rudarski, termo i elektro-energetski inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstvo gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije je poduzeću HP Investing d.o.o. Mostar 2017. godine izdalo dozvolu za izvođenje rudarskih radova, građenje objekata i postrojenja po Glavnom rudarskom projektu eksploatacije tehničkog građevinskog kamena na ležištu krečnjaka 'Bijela' kod Mostara.

Nije došlo do pribavljanja dozvole

''Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar je pravnom licu HP Investing d.o.o. Mostar 2018. godine izdala vodnu suglasnost na Dopunski rudarski projekt eksploatacije kamena krečnjaka na PK kamenolomu 'Bijela', Grad Mostar. Točkom 6. vodne suglasnosti propisano je  da je 'Investitor dužan da po odobravanju predmetnih radova, a prije ishođenja dozvole za upotrebu u smislu propisa o rudarstvu, ishodi vodnu dozvolu od nadležnog organa'. Pravno lice HP INVESTING d.o.o. Mostar nije izradilo neophodne objekte definirane u rudarskom projektu, a time nije niti došlo do faze pribavljanja dozvole za upotrebu objekata po Projektu od nadležnog ministarstva. Po sticanju uvjeta za pribavljanje dozvole za upotrebu objekata, prethodno se mora pribaviti vodna dozvola od Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar, kako je i vodnom suglasnošću propisano'', rekli su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove za Bljesak.info.

Dodaju kako su prema informacijama dobivenim od glavne županijske inspektorice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ, vodni inspektori Ministarstva na terenu, budući da je dijelom zatrpano korito rijeke Bijela vodotok druge kategorije, koji je u nadležnosti ovog ministarstva.

Uključeno i Tužiteljstvo

Da je zbog katastrofe na lokalitetu kamenoloma 'Bijela' koju je prouzročilo miniranje koncesionara, odnosno poduzeća HP Investing, na terenu više nadležnih inspekcija, potvrđeno je za Bljesak.info i iz Ministarstva gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije.

Naveli su kako nadležne županijske rudarske inspekcije, vrše ispitivanje svih okolnosti koje su dovele do nesreće, te da u ovom trenutku ne mogu dati više informacija.

''Naše inspekcije su trenutno na terenu, u cijeli slučaj je uključeno i Tužiteljstvo te vam za sada ne možemo ponuditi više detalja o uzrocima ove nesreće'', rekao je za Bljesak.info županijski ministar Zanin Vejzović.

Dodao je kako poduzeće HP Investing d.o.o. posjeduje koncesiju koja mu je izdana još za vrijeme prethodne Vlade HNŽ, no da trenutno nemaju informaciju imaju li sve dozvole, rudarske, vodne i one za eksploataciju.

Slučaj 'prati' i Vlada FBiH

Ranije smo pisali kako je i Grad Mostar zatražio službeno očitovanje o ovoj nesreći, a slučaj 'prati' i federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder.

''Vlada FBiH nije nadležna za postupanje u ovom slučaju jer spomenuti incident nije izazvao ljudske žrtve niti nesreće većih razmjera. Dalja postupanja Vlade FBiH će se odvijati u koordinaciji s nadležnim organima u HNŽ. Ono što smo mi mogli učiniti kao Federalno ministarstvo okoliša i turizma, da od županijskih vlasti i inspekcija dobijemo informacije i inspekcijske nalaze na uvid, to smo zatražili odmah po saznanju da se ovaj incident dogodio. Svakako ćemo pratiti ovaj slučaj i djelovati u skladu s našim nadležnostima’’, navedeno je u odgovoru za Bljesak.info iz ovog ministarstva.

Ističu kako ne raspolažu niti informacijama niti saznanjima o sadržini i rokovima važenja rješenja o koncesiji kojeg je izdala Vlada HNŽ, jer navedeno rješenje nije nikada dostavljano ovom ministarstvu ''iz bilo kojih razloga''.

''Nakon incidenta, mi smo i ovu informaciju zatražili. Razumijemo interes javnosti, a mi u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma ostajemo otvoreni i spremni smo pomoći kako bi javnost imala što transparentnije informacije. Napominjemo da pratimo stanje i želimo također biti aktivni, donositi mjere i propise, kako bi se ovakvi i slični incidenti u što većoj mjeri prevenirali'', dodali su.

HP Investing bez komentara

Podsjećamo, na lokaciji Bijela pokraj Mostara došlo je do aktiviranja klizišta, kada je velika količine kamena zbog miniranja kamenoloma završila u rijeci.

Prilikom pada velika količina kamena je zatrpala automobile koji su se nalazili na cesti, dva automobila su završila u rijeci, dok se za jednim automobilom traga jer se ne zna nalazi li se pod odronom ili u vodi. Na sreću, automobili su u vlasništvu planinara koji u trenutku nesreće nisu bili u istim. Dvije osobe dobile su tjelesne ozljede.

Na naše brojne upite, o nesreći koja se dogodila 6. travnja, iz poduzeća HP Investing d.o.o. smo dobili kratki odgovor kako cijeli slučaj 'ne žele komentirati'.

Što dalje?

Dalja procedura nalaže da na osnovu službenih informacija dobivenih nakon završenih inspekcijskih nadzora županijske vodne i županijske rudarske inspekcije HNŽ, Federalna vodna inspekcija izvrši inspekcijski nadzor iz svoje nadležnosti, u skladu s odredbama Zakona o vodama.

S aspekta nadležnosti Federalnog rudarskog, termo i elektro-energetskog inspektorata, eksploatacija mineralne sirovine regulirana je Zakonom o rudarstvu Federacije BiH i županijskim zakonima o rudarstvu, u konkretnom slučaju Zakonom o rudarstvu Hercegovačko-neretvanske županije. Prema članu 7.1. točka 4. Zakona o rudarstvu FBiH, tehničko-građevinski kamen na ležištu krečnjaka 'Bijela' kod Mostara, je nemetalna mineralna sirovina.

Na osnovu člana 7. stav 1. (točke 4, 5 i 6.) i stav 3. Zakona o rudarstvu Federacije BiH, upravljanje nemetalnim mineralnim sirovina, sekundarnim mineralnim sirovinama i ostalim nenabrojanim mineralnim sirovinama prirodnog porijekla iz čl. 7.1. točke 4, 5 i 6. vrše županijska ministarstva nadležna za rudarstvo, u konkretnom slučaju Ministarstvo gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije.

Nadalje, nadzor i kontrolu gospodarskih društava i izvođača rudarskih radova nad eksploatacijom nemetalnih mineralnih sirovina, sekundarnih mineralnih sirovina i ostalih nenabrojanih mineralnih sirovina prirodnog porijekla također vrše nadležne županijske inspekcije, odnosno u ovom slučaju rudarska inspekcija pri Ministarstvu gospodratsva Hercegovačako-neretvanske županije.

Federalna uprava za inspekcijske poslove vrši nadzor i kontrolu za mineralne sirovine definirane u članu 7.1. (točke 1., 2. i 3. - energetske mineralne sirovine, mineralne sirovine iz kojih se mogu proizvoditi metali i njihova jedinjenja, sve vrste soli i solnih voda i plinova koji se sa njima javljaju), a prema članu 7.2. i članu 92.2. Zakona o rudarstvu Federacije BiH.

Kad su u pitanju dozvole, županije dodjeljuju koncesije i rudarske dozvole za eksploataciju i zatvaranje za nemetalne mineralne sirovine (kamenoloma), a time i inspekcijski nadzor vrši županijska inspekcija.
Podsjećamo, na lokaciji Bijela pokraj Mostara došlo je do aktiviranja klizišta, kada je velika količine kamena zbog miniranja kamenoloma završila u rijeci.

Kopirati
Drag cursor here to close