Pod hitno

Injac: Tržište kvalitete u BiH treba sustavno urediti

Gospodarstvo / Flash | 17. 11. 2014. u 14:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Asocijacija za kvalitetu u BiH, u suradnji s Poslovnim novinama, organizirala je 9. konferenciju kvaliteta u BiH u okviru projekta "Unapređenje kulture kvaliteta u BiH i dodjela Državne nagrade za kvalitetu", a povodom obilježavanja Svjetskog dana kvaliteta i Europske nedjelje kvaliteta.

Konferencija pod nazivom "Kvalitetu i društvena odgovornost" održana je u Etno selu Čardaci u Vitezu, a sudionici su bili predstavnici certifikacijskih kuća u BiH, menadžeri kvaliteta, predstavnici obrazovnih i zdravstvenih ustanova, javnih poduzeća i pobornici kvaliteta u BiH.

Prvog dana konferencije uvodničar je bio Nenad Injac iz Beča, koji je rekao da tržište kvalitete u BiH hitno treba sustavno urediti. Kako je naveo, iako postoji regulativa neophodno ju je provoditi u praksi.

Istakao je primjer Austrije, iz koje dolazi, i u kojoj na tržištu djeluje svega šest certifikacijskih kuća, dok ih u BiH "operira“ 20-tak i nema institucije ili tijela koja reguliraju njihovo poslovanje i stanje na tržištu.

Injac je dodao kako su u Austriji, ukoliko netko posjeduje certifikat za određeni standard a ne primjenjuje ga u poslovanju, novčane kazne visoke, a zatvorske mogu iznositi i do pet godina.

Nakon uvodnog predavanja prezentirane su teme vezane za tehničku regulativu EU/Direktiva novog pristupa, usuglašenost proizvoda i tvornička kontrola proizvodnje, i GS znak u drvnoj industriji.

Bilo je riječi i o aktualnom trenutku u primjeni međunarodnih standarda u proizvodnji i prometu hrane, nakon čega je održan okrugli stol o temi "Aktualnosti u oblasti ocjenjivanja usuglašenosti".

Na okruglom stolu bilo je riječi o neuređenosti tržišta u BiH, te o tome da kompanije u BiH često pristaju da dođu do certifikata "prečicom", a rezultat toga je da je broj certificiranih kompanija u BiH drastično smanjen u ovoj godini i iznosi oko 750, što je gotovo za polovicu manje u odnosu na prošlu godinu.

Istaknuto je da jedan od problema u BiH predstavlja i nedostatak novčanih sredstava za prevođenje standarda koji su uglavnom na njemačkom ili engleskom jeziku, te da je na zadnjoj Balkanskoj konferenciji o kvalitetu dogovoreno razvijanje regionalne suradnje prevođenja standarda na nacionalne jezike.

Drugi dan konferencije bio je posvećen kvalitetu u zdravstvu, visokom obrazovanju, uspješnim primjerima iz prakse, te istraživačkorazvojnim i patentnim pokazateljima u kontekstu ekonomskog razvoja.

Esad Bajramović, sa Tehničkog fakulteta u Bihaću, naglasio je važnost educiranja o kvalitetu i standardima čelnih ljudi u državi, počevši od Vijeća ministara BiH, preko vlada entiteta i kantona do ministara na svim razinama.

Spomenuo je da je osnovana Agencija za razvoj visokog obrazovanja na razini BiH i tako je BATA izgubila pravo akreditirati sveučilišta. To pravo dobila su kantonalna ministarstva, koja se nisu educirala za ovaj posao, ni za osiguranje kvaliteta.

Bajramović je rekao da bi bilo dobro kada bi predstavnici Asocijacije za kvalitetu zajedno našli model kako educirati te ljude za standard ISO 9001 i ISO 9004, kao i za standard za društvenu odgovornost ISO 26000.

Govoreći o problemima u visokoškolskom obrazovanju, rekao je da se na fakultetima školuje kadar koji se nema gdje zaposliti, a Tehnički fakultet u Bihaću na kojem predaje Bajramović naveo je kao dobar primjer.

Na tom fakultetu je uveden predmet Upravljanje kvalitetom i standardizacija, a fakultet nema niti jednog studenta na zavodu za zapošljavanje, jer ih uče da rade i da primjenjuju standarde u svom poslovanju.

Bajramović je pojasnio da, iako nisu našli zaposlenje u Bihaću i u BiH, ti studenti su kvalitetno osposobljeni i rade bez problema u Njemačkoj, Italiji i drugim europskim zemljama.

Kazao je da sad već iz Italije traže sa tog fakulteta inženjere za drvo, dok se na drugim fakultetima školuje bezbroj pravnika i ekonomista koji nikome neće trebati na tržištu rada.

Dogovoreno je da zaključci i preporuke s konferencije budu upućeni na adrese najvišeg državnog nivoa, vlada entiteta, nadležnih ministarstva i Vanjskotrgovinske komore BiH, kako bi u dogledno vrijeme bilo započeto sistemsko rješavanje brojnih problema.

Pokrovitelji ovogodišnje konferencije su bili Vanjskotrgovinska komora BiH i Općina Vitez, a zlatni sponzor je bio BH Telecom.

Kopirati
Drag cursor here to close