Ukoliko održi rast

Indija će postati multi-bilijunska ekonomija

Gospodarstvo / Flash | 30. 07. 2015. u 10:01 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko uspije održati rast od 7 postotaka, Indija vrlo lako može postati multi-bilijunska ekonomija, s prihodom od 40.000 dolara po glavi stanovnika.

Naime, ovaj cilj Indija može postići ukoliko održi rast od sedam postotaka godišnje narednih 30 do 35 godina, rekao je visoki dužnosnik Svjetske Banke.

"Ako uspijemo održati rast 7 posto narednih 35 godina, bit ćemo druga ekonomija svijeta, a ljudi će biti dovoljno bogati i živjet će u prosperitetu", rekao je izvršni direktor Svjetske Banke za Bangladeš, Butan, Indiju i Shri Lanku, Subnaš Kandra Garg.
Obraćajući se Hindu zajednici u Americi, Garg je objasnio kako će Indija doći do 40.000 dolara po glavi stanovnika, sa sadašnjih 2.000.

Ipak, održati rast narednih 35 godina biće veoma teško i "zahtijevat će velike promjene u vođenju ekonomije", objasnio je Garg, podvukavši da Indija mora u potpunosti reformirati poljoprivredu, povećati proizvodnju i poboljšati zdravstvo i turizam.

Garg je rekao da će veliki izazov biti iskoristiti prebaciti ljude iz poljoprivrede u proizvodnju, a u isto vrijeme povećati poljoprivredni sektor.

Oko 55 posto populacije u Indiji već radi u uslugama, međutim cilj je da se dostigne 80% u ovom sektoru.

Garg smatra da Indija mora iskoristiti rast populacije kako bi stvorila što veći broj produktivnih mladih ljudi.


Kopirati
Drag cursor here to close