Nema para?

Igrališta i parkovi u Mostaru na čekanju, a obećano nije napravljeno

Gospodarstvo / Flash | 26. 01. 2017. u 11:13 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca i roditelji najbolje znaju da nedostaje igrališta i zelenih površina u Mostaru, a proračun Grada Mostara, za 2017. godinu stopira započetu izgradnju igrališta.

Naime, nije izdvojen novac za neke od započetih projekata.

Jedan od projekata koji je upitan zbog proračuna su radovi na igralištu Osnovne škole Petra Bakule, započeti u lipnju 2016. godine, a koji još uvijek nisu završeni.

Nakon rekonstrukcije igrališta, radovi su zaustavljeni zbog trajanja nogometnog turnira.

Opasan nered

Izvođači su iza sebe ostavili nered, uništeno stablo, odloženu banderu, gomile zemlje i ostalih građevinskih otpadaka, dok su sprave za tjelesni odgoj ispilane i odbačene uz igralište.

Branko Gašpar iz Službe za građenje infrastrukturnih objekata pri Odjelu za urbanizam i građenje Gradske uprave Mostar podsjetio je kako nastavak radova na igralištu ovisi od Proračuna Grada Mostara koji je i investitor tih radova.

''U planu jeste da se završe radovi na igralištu, ali hoće li to biti ove ili pak iduće godine mi ne znamo, jer nastavak radova ovisi od sredstava iz Proračuna'', kazao je Gašpar.

Prema njemu dostupnim saznanjima, do 10. veljače, kada bi se trebao usvojiti i Proračun, trebali bi imati informaciju hoće li se nastaviti s projektom, odnosno s radovima na igralištu.

Ravnateljica OŠ Petra Bakule Anela Vidačak kazala je kako službeno objašnjenje o prekidu radova na igralištu iz Gradske uprave nije dobila, te kako se nada da će radovi biti u što skorije vrijeme nastavljeni.

Škola je, za to vrijeme, u svrhu zaštite djece i njihovog što manjeg boravka na igralištu, postavila ogradu između školskoga dvorišta i toga igrališta.

Podsjećamo, radovima je bilo predviđeno saniranje, odnosno rekonsturkcija nogometnog i košarkaškog igrališta, postavljanje novih rasvjetnih tijela kao i postavljanje tribine čiji bi kapacitet bio oko 300 sjedećih mjesta.

Nema pomaka od 2014. godine

Također, nedovršena je i rekonstrukcija parka ''Tržnica'', koji se počeo raditi 2014. godine. Nažalost završetak radova se ni ove godine ne nalazi u proračunu.

Naime, 2014. godine Grad je uložio 80.000 KM u uređenje parka 'Tržnica, a radilo se na sanaciji samog igrališta njegovom uređenju i opremanju, izgradnji partera do zelenila, dijela rasvjete, prilaza za pješake, oborinske odvodnje koja je problematična, a trenale su se postaviti dječje igračke i rekviziti.

Na igralištu se još uvijek nije postavila rasvjeta,  koja je trebala biti postavljena 2014. godine, stare konstrukcije i igračke su popravljene, a nažalost oborinska odvodnja je i dalje problematična.

Inače, prošli tjedan mještane Ulice kralja Tomislava u Mostaru, u parku ispred zgrade Zvjezdara je uznemirila izlivena kanalizacija, a fekalije su se izlile po čitavom parku i cesti koja vodi do gradske Tržnice gdje se nalaze štandovi prodavača.



Važno je podsjetiti da se u protekloj godini, na inicijativu stanara, obnovilo i igralište u naselju Experiment, te igralište kod Lutkarskog kazališta Mostar, koje su, nažalost, počeli uništavati maloljetni vandali.

U 2017. godini mogla bi biti nastavljena i 'neslavna izgradnja' sportske dvorane u samom središtu grada, koja je započeta još krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća, a iz zemlje su se do sada pomolili tek njeni temelji. Naime, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je pokrenuo inicijativu da Županija podnese zahtjev za kredit za sportsku dvoranu u iznosu od 25 milijuna KM.

Također, Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske prepoznao je inicijativu i trud Studentskoga zbora te donirao pola milijuna kuna za izgradnju i obnovu Sveučilišnoga igrališta unutar kampusa u Mostaru, poznatijeg kao 'Vojničko igralište'.

Mostar kao sportski centar hercegovačke regije, koji ima više od 100 sportskih klubova sa oko 15.000 mladih sportaša, nema odgovarajuće uvjete za bavljenje sportom, te oskudjeva  sportskim sadržajima, odnosno igralištima i terenima. Djeca i mladi nemaju prostor za sportske aktivnosti i igru, tako da njihovo djetinjstvo prolazi u nedovršenim i obećanim radovima.

Kopirati
Drag cursor here to close