Otrovne igračke

Igračke ''Frozen'' i ''Mali poni'' mogu uzrokovati tumore

Gospodarstvo / Flash | 01. 12. 2016. u 10:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Set gumenih igračaka "Mali poni" i lutka "Frozen", koji su nedavno povučeni sa tržišta zbog visokog sadržaja ftalata, koji može dovesti do oštećenja reproduktivnog sustava konzumenta, bit će odmah uništen, priopćio je uvoznik i distributer tih proizvoda "Svikom" iz Budve.

Sporne igračke "Svikom" je u prodaju pustio 17. rujna, uglavnom u svojim radnjama, da bi prije nekoliko dana Zdravstveno-sanitarna inspekcija utvrdila da su ozbiljan rizik po zdravlje potrošača zbog velike koncentracije ftalata, piše Srna.

Zabilježeno je mnogo veća prisutnost ftalata od maksimalno dozvoljene vrijednosti. Ftalati su tečne supstance, a dodaju se plastici polimera za povećanje mobilnosti, fleksibilnost i elastičnost, kao omekšivači.

Sva štetna djelovanja ftalata nisu u potpunosti ispitana, ali je dokazana njihova kancerogenost i dovode se u vezu sa malignim tumorom dojke i testisa.

"Prvi put nam se nešto ovako događanja, do sada su sve igračke bile u redu, analize su pokazivale ispravnost do ovog trenutka. Po pristizanju rezultata analize igračaka 'Poni set' i 'Frozen', odmah smo obavijestili građane putem medija o riziku po zdravlje", priopćeno je iz budvanske kompanije.

Kopirati
Drag cursor here to close