Prometna izoliranost

Idealna prometna rješenja zaobišla HBŽ

Gospodarstvo / Flash | 24. 03. 2017. u 14:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Područje HBŽ-a bogato je prirodnim resursima, najvećim dijelom šumama, ali prometna infrastruktura u koju nije uloženo mnogo ne dozvoljava maksimalno korištenje tih potencijala.

O tome je, između ostalog, razgovarano tijekom današnje posjete izaslanstva Stranke demokratske akcije Hercegovačko-neretvanske županije (SDA HNŽ) HBŽ-u i susreta s predstavnicima županijske vlasti.

''Karakteristika ovog prostora je da su ga zaobišle sve prometne strategije. To treba popravljati i u tom pravcu ćemo uraditi neke poteze'', izjavio je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić koji je predvodio izaslanstvo.

Naglasio je da je, uz putnu infrastrukturu, gorući problem, definiranje graničnog prijelaza.

''To je najveća potreba ovog prostora, jer je to prepreka kod razmjene roba s Europskom unijom koja je odmah iza Livna. Privreda ovog prostora usmjerena je na druge granične prelaze i to je otežavajuća okolnost'', rekao je Mušić.

Naglasio je da je velika odgovornost prema HBŽ-u, s obzirom da je površinski jako veliki, te da će se uskoro početi raditi na boljoj sinkroniziranosti po pitanjima zajedničke nadležnosti Federacije BiH i Županije.

Predsjednik Županijske vlade Draško Dalić zahvalio je na posjeti, posebno jer je putna infrastruktura bila glavna tema razgovora.

''Veliki su problem prometna rješenja koja su zaobišla naš prostor. U prvom redu je autocesta Banja Luka-Glamoč-Livno-Split, a potom brza cesta Mostar-Posušje-Tomislavgrad-Livno-Bihać i dalje prema Zagrebu'', naglasio je Dalić.

Istaknuo je da je za ova županija jako bitna realizacija infrastrukturnih i energetskih projekata.

''Imamo 15 koncesija za vjetroenergiju, od čega je deset vjetroelektrana pred energetskim dozvolama, s tim da su četiri već dobile dozvole, a očekujemo još jednu'', istaknuo je Dalić te dodao da postoje investitori koji žele ulagati u ovaj prostor, ali da očekuju smirivanje i stabilizaciju stanja u cijeloj državi.

Županijski ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hikmet Hodžić kazao je da je svaka posjeta dobrodošla, a posebno ona koja će doprinijeti ekonomskom napretku.

''Naš cilj je da nađemo investitore i da stvorimo dobar ambijent za ulaganje te da stvaramo nove vrijednosti i zapošljavamo mlade ljude'', poručio je Hodžić.

U izaslanstvu SDAHNŽ osim Mušića bili su i ministrica obrazovanja i znanosti u Vladi FBiH Elvira Dilberović, predsjednik Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u Domu naroda PFBiH Osman Ćatić te predsjednik Skupštine HNŽ Šerif Špago.

Kopirati
Drag cursor here to close