Kupi nismo skupi

I to je Mostar: Nacionalni spomenik kao 'podloga' za štand

Ono što iz komisije nisu ni slutili jeste kreativnost i domišljatost našeg čovjeka.
Gospodarstvo / Flash | 19. 06. 2023. u 12:20 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne može se mnogo kultura i gradova 'pohvaliti' činjenicom da svoje nacionalne spomenike koriste kao 'podlogu' za štandovsku prodaju. Naime, na ogradi nacionalnog spomenika u Mostaru, kao na pijačnom štandu, odjeća je posložena da se dovoljno, vjerojatno i povoljno, vidi gotovo svaki artikl.

Tako uredno posložena na vješalice, ponuda je sakrila i turističku ploču džamije Roznamedži Ibrahim – efendije, inače jednog od nacionalnih spomenika naše zemlje.

Naime, komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2004. godine je ovu džamiju proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Ono što iz komisije nisu ni slutili jeste kreativnost i domišljatost našeg čovjeka. Te tako, dok se jedni dive, čuvaju i štite svoje kulture i spomenike, mi naše, po dobrom starom običaju rušimo, prekrivamo ili prodajemo za sitne pare.

Foto: Bljesak.info / ''Dođi, kupi, nismo skupi''

Džamije Roznamedži Ibrahim – efendije

Poznata i kao Roznamedžijina džamija ova građevina nalazi se se nalazi na uglu Kresine i Srednje ulice, a izgrađena je prije 1620. godine. Ističe se ukrašenom munarom i ornamentisanim prozorima. Džamija je izgrađena prije 1620. godine, kada se od prihoda Ahmedovog vakufa isplaćivalo imamu i hatifu Ibrahim – efendijine džamije po jedna akča dnevno.

Po natpisu na ploči iznad ulaznih vrata, džamija je temeljito popravljena 1897. godine. Godine 1967, vjetar je do šerefe srušio munaru pa je ona dvije godine kasnije ponovo ozidana.

Kopirati
Drag cursor here to close