Desetine milijune eura

I BiH na raspolaganju fondovi za suzbijanje klimatskih promjena

Gospodarstvo / Flash | 02. 11. 2016. u 12:10 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH može u narednom razdoblju iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina milijuna eura, tvrde upućeni domaći stručnjaci iz ove oblasti, a moguća je i subvencija države za postavljanje solarnih panela na privatnim objektima.

Ovaj novac iz fondova bi, prije svega, bio usmjeren u dva smjera - zelenu ekonomiju i projekte iz energetske efikasnosti. Kao što je očekivano, stare zgrade institucija, oronule škole i bolnice dobile bi novo ruho, a također radilo bi se i na promjeni energenata kod toplana, pišu Nezavisne novine.


"Mnogo se čimbenika mora uzeti u obzir pa tako ne možemo sad reći konkretnu cifru, ali s ulaganjem od 5.000 do 10.000 eura prosječno domaćinstvo u našim klimatskim uvjetima bi pokrilo minimalno 50 posto svoje potrebe za električnom energijom" kazao je Goran Trbić, član ekspertnog tima koji predstavlja BiH u vezi sa suzbijanjem klimatskih promjena i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci.

Kolika bi subvencija za domaćinstva točno bila teško je govoriti u ovom trenutku, ali sigurno bi bila značajna, kaže Trbić te dodaje kako bi to bilo posebno korisno za kuće na nepristupačnijem terenu do kojih je teško dovesti struju standardnim metodama.

Kopirati
Drag cursor here to close