Reakcija na izjavu

Hypo banka: Prvostupanjske presude u vezi s kreditima u švicarskim francima nisu obvezujuće

Gospodarstvo / Flash | 04. 09. 2014. u 15:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava Hypo Alpe-Adria banke reagirala je danas na izjavu predsjednika Udruge "Švicarac" čiji su članovi korisnici kredita u švicarskim francima, Kemala Durakovića koji je naveo da je prije dva-tri dana stigla nova presuda u korist članova tog Udruženja, a na štetu Hypo banke zbog neosnovanog bogaćenja i niza prekršenih zakona.

U priopćenju za javnost Hypo banke naglašava se da je Duraković izuzetno selektivan kada je u pitanju javno komentiranje prvostupanjskih sudskih presuda u sporovima klijenata i banke vezanih za kredite sa valutnom klauzulom u CHFovima.

U Hypo banci naglašavaju da je istovremeno s prvostupanjskom presudom u korist klijenta, a na koju će banka uložiti žalbu, donesena i prvostupanjska presuda u korist banke koja je u cijelosti odbila tužbeni zahtjev klijenta i obvezala ga na uplatu sudskih troškova.

Duraković dovodi javnost u zabludu

''Kako su obje presude prvostupanjske i kako ih je, slijedom toga, suvišno komentirati jer nisu obvezujuće i postupak se nastavlja, mi kao banka više nemamo što dodati na ovu temu. Pored toga, ono što Duraković nije rekao je da su u FBiH donesene dvije drugostupanjske presude u korist banke. U jednoj je poništena presuda donesena u korist klijenta i predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje. U drugom predmetu drugostupanjski sud je potvrdio presudu u korist banke i klijent se na ovakvu presudu žalio vrhovnom sudu'',ističe se u priopćenju.

Također se ocjenjuje da Duraković u priopćenju ponavlja "iste floskule, iznosi upitne informacije, osobne stavove i kalkulacije izvedene iz neistina te time dio javnosti dovodi u zabludu".

Hypo Alpe-Adria-Bank ponavlja stav vezano za kredite s valutnom klauzulom u CHFovima. Ovi krediti jesu problem i teret - za klijente radi uvećanih mjesečnih rata zbog rasta tečaja CHFa, a za banku jer neuredni klijenti koji kasne s otplatom za sobom vuku rezervacije za takve kredite.

Obveza vraćanja kredita ne prestaje dizanjem tužbe

''Po pitanju njihove legalnosti, uvjereni smo da su oni u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i to nizom materijala i dokazujemo na sudovima u sudskim procesima. Također je činjenica da klijentova obveza da vraća uzeti kredit ne prestaje podizanjem tužbe. Kako razumijemo probleme klijenata, banka je intenzivno i smijemo reći više od bilo koje banke u regiji, radila na rješenjima za svoje klijente'', dodaje se dalje u priopćenju.

U ovoj banci tvrde da i dalje svim korisnicima kredita s valutnom klauzulom u CHFovima nudi olakšice u otplati kroz konverziju kredita, umanjenje kamatnih stopa te otpis jedne ili više rata odmah po odobrenju olakšice.

''I dalje ćemo nastaviti s ovim aktivnostima, a klijenti koji zaista žele riješiti problem u otplati su prepoznali naše napore i već su korisnici olakšica'', zaključuje se u priopćenju Hypo Alpe-Adria-Bank.

Kopirati
Drag cursor here to close