Švicarci

Hypo banka nastavlja proces konverzije kredita vezanih za CHF-ove

Gospodarstvo / Flash | 13. 06. 2016. u 14:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. i Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka nastavljaju s procesom konverzije kredita vezanih valutnom klauzulom za švicarski franak u skladu s rješenjem koje su banke ponudile u ožujku ove godine.

Na razini BiH, zaključno s 11. lipnjem, 3.363 klijenata, što je 65 posto od ukupno 5.182 klijenta korisnika ovih kredita, podnijelo je zahtjev za konverziju. Od tog broja, 2.088 zahtjeva je već realizirano ili je u završnoj fazi realizacije, priopćeno je iz Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

Planirani završetak procesa konverzije je početak srpnja, a klijenti i dalje imaju mogućnost da podnesu zahtjev.

Iz Hypo banke navode da Odluka Vrhovnog suda FBiH donesena na zahtjev Općinskog suda u Mostaru koji je nadležan u sporovima klijenata i banke, nedvosmisleno potvrđuje ranija pravna stajališta banke da su krediti s valutnom klauzulom u CHF-ovima u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. No, naglašavaju, nova pravna situacija daje jasniju poziciju za predmete u sporu na sudovima, ali neće utjecati na odluku banaka da kroz konverziju i smanjenje dugovanja klijentima olakša otplatu kredita, a banci osigura poboljšanje kvaliteta kreditnog portfelja.

Dodaju da banke imaju punu podršku novih vlasnika Advent International iz Sjedinjenih Američkih Država te Europske banke za obnovu i razvoj - EBRD za nastavak provedbe procesa konverzije.

''Fer i korektna ponuda koja je klijentima prezentirana u ožujku je prepoznata kao dobro rješenje i banke ostaju pri njoj. Uvjereni smo da je ovo put za konačno rješavanje pitanja kredita s valutnom klauzulom u CHF u BiH i stoga još jednom pozivamo sve klijente koji to još nisu učinili da razmotre ovu ponudu'', poručuju iz Hypo banke.

Podsjećaju da se rješenje Hypo banaka u BiH temelji na smanjenju dugovanja za 30 posto, odnosno 50 posto za socijalno osjetljivu kategoriju klijenata, konverziju kredita i fiksnu kamatnu stopu od 5,99 posto za sve vrijeme otplate.

Pravo na smanjenje duga imaju i klijenti čiji su krediti dospjeli, otkazani ili su u sudskom postupku po osnovu prinudne naplate potraživanja koje je pokrenula banka. Klijenti će, također, imati mogućnost smanjenja dijela potraživanja uz zatvaranje i likvidaciju kredita, priopćeno je iz Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

Kopirati
Drag cursor here to close