Pčela isto kao krava

Hrvatski pčelari u problemima: Pčele ne mogu preko neumske granice bez putovnice

Gospodarstvo / Flash | 09. 09. 2015. u 17:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski pčelari južno i sjeverno od neumskog koridora ne mogu kroz ovaj uski dio Bosne i Hercegovine provoziti svoje košnice i pčele kao što su to radili prije ulaska u Europsku uniju, pišu 24sata.

Zid administracije koči pčelare u proizvodnji meda, jer preko Neuma sada ne smiju smiju prevoziti pčele, jer nemaju uvjete za njihov veterinarski pregled, kako je propisano pravilima EU.

Inače, u proizvodnji meda košnice s pčelama sele ako se žele dobiti med različitih vrsta i 60-ak pčelara iz Dubrovačko-neretvanske županije tu je naišlo na zid administracije.

''Valjda smo previše mali i previše smo daleko od Zagreba da bi se naš apsurdni problem riješio. A potrebno je samo malo volje i jedan papir koji bi olabavio birokraciju'', pomalo očajan govori Luka Čupić, pčelar iz Konavla.

Pčele se tretiraju kao i krave, svinje ili kokoši, pa čak i ako imaju veterinarske potvrde da su potpuno zdrave. Kućni ljubimci s putovnicom mogu proći kroz Neum, pa bi i pčele trebale dobiti putovnice ili bi administracija mogla olabaviti.

''Bosanska policija nam ne radi probleme, pustili bi nas i dali pratnju. Ali nas naši vlastiti policajci ne žele pustiti'', kaže Čupić.

Put preko Neuma traje 20-ak minuta. Trajektom kojim bi se izbjegao koridor traje tri sata.

''Nekad vas ne puste na brod, oni koji su probali i brodom prenositi pčele, usput bi izgubili i pola populacije jer pčele ne mogu izdržati vrućinu od 50 stupnjeva u košnicama. Zato se sele noću, a tad trajekt ne vozi. Samo bi nam trebali omogućiti prolaz s veterinarskom potvrdom i sve bi bilo riješeno jer su u sustavu evidentirani svi pčelari'', kaže Čupić.

Zajednica županija jučer je apelirala na Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo poljoprivrede da riješe problem pčelara u toj županiji. Kažu da bi bez seljenja proizvodnja meda postaje neisplativa.

Župan Nikola Dobroslavić kaže da su ugrožena i radna mjesta na selu.

Kopirati
Drag cursor here to close