Idealne investicije

Hrvati prodaju 10 otoka - cijene od 750.000 do 3 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 26. 06. 2016. u 07:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska ima 1.185 otoka od kojih je samo 66 naseljenih, međutim, uskoro bi ih možda moglo biti i više. Regionalni mediji pišu da se desetak hrvatskih otoka prodaje. Svi su nenaseljeni i na njima uglavnom nema nekretnina ili su u ruševinama.

Stoga mnogi vlasnici tvrde kako su upravo njihovi otoci idealna investicija za nekoga tko sebi može priuštiti da napravi privatno odmaralište ili možda luksuzni resort. Neki od ovih otoka prodaju se vec´ godinama, poput Malog Kosmača kojeg je vlasnik vec´ nekoliko puta stavljao na prodaju. Ovaj put za njega traži 1,5 milijuna evra.

A cijena ostalih otoka ide i niže, tri otočića kod Dubrovnika, kojeg prodaje jedan vlasnik, prodaju se po cijeni od 5 eura po kvadratnom metru. Riječ je o otočićima Tajan, Crkvina i Kosmeč.

Na tržištu za prodaju još se nalaze:

- Otok Tajan (Dubrovnik), 750 tisuća eura - Ovaj nenaseljeni otok nalazi se blizu Dubrovnika, a ima površinu od 150.000 kvadratnih metara. Cijena otoka je 750.000 eura.

- Otok Crkvina (Dubrovnik), 850 tisuća eura - Još jedan otok u Elafitima ima površinu od 170 tisuća kvadratnih metara. Ostrvo je nenaseljeno, a cijena mu je 850 tisuća eura.

- Otok Kosmeč (Dubrovnik), 130 tisuća eura - Ovaj otok iz grupe Elafita ima površinu od 26 tisućakvadrata. Nije naseljen, a obala mu je duga pola kilometra. Cijena mu je 130 tisuća eura.

- Mali Kosmač (Šibenik), 700 tisuća eura - Otok Mali Kosmač nema veze s dubrovačkim Elafitima, nalazi se između Rogoznice i Vinisce, a ima površinu od 5 tisuća kvadratnih metara te se nalazi blizu šibenske obale. Na njemu nema nekretnina, a prekriven je makijom i niskim raslinjem. Cijena ovog otoka je oko 700 tisuća eura.

- Sridnju (Zadar), 6 milijuna eura - Ovaj otok kod Zadra ima površinu od 130 tisuća metara kvadratnih, a vlasnik traži oko 6 milijuna eura. Na otoku se nalazi samo jedna nekretnina, točnije, stara ruševina površine 40 kvadratnih metara. U oglasu stoji kako otok ima, osim pogleda na more i pogled na planine.

- Srednja klud (Trogir), 1.2 milijuna eura - Otok Srednja klud, koji se nalazi u blizini Trogira ima površinu od 18.800 metra kvadratnih. Na otoku postoje dvije srušene pojate, piše u oglasu, a ostatak otoka prekriven je niskim raslinjem i makijom. Cijena mu je 1,2 milijuna evra (8,98 milijuna KM).

- Otok iz Kornatskog arhipelaga (Biograd) 3,2 milijuna eura - Otok je smješten na sjeverno-zapadnoj strani uvale Hijaci-Pristranišce na ostrvu Žutu i prirodno štiti navedenu uvalu. Njegova površina je 200 tisuća kvadratnih metara i obrastao je niskim mediteranskim raslinjem, sa nekoliko niskih borova. Udaljeno je 12 morskih milja od Murtera i oko 8 milja od Biograda. U privatnom je vlasništvu i izuzet je iz Nacionalnog parka Kornati. Prodaje se za oko 3,2 milijuna eura.

- Otok u blizini Hvara, 2.3 milijuna eura - "Otok se nalazi pored otoka Hvara, u sklopu velike otočne grupe", stoji u oglasu agencije. Riječ je o otoku koji je izuzet iz grupe Paklenih otoka. Obiluje niskim primorskim raslinjem, kamena obala, a površina mu je 209.000 kvadratnih metara. Prodaje se za 2,3 milijuna evra.

- Otok između Pašmana i Nacionalnog parka Kornati, 2,5 milijuna eura - Još jedan otok koji je izuzet iz Nacionalnog parka, a nalazi se nasuprot sjevernog ulaza u Nacionalni park. Površina mu je 36 tisuća metara kvadratnih. Obala je kamena, a ostatak je prekriven niskim raslinjem i maslinama. Cijena mu je 2,52 milijuna eura.

- Otok u središnjoj Dalmaciji, 1,5 milijuna eura - Otok ima površinu od 35 tisuća kvadratnih metara, a na njemu se nalazi šuma alepskog bora i mediteransko raslinje. Tek 10 posto otoka nije prekriveno šumom. Prodaje se za 1,5 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close