Pošte bez gubitka

HP i BH Pošta nakon više od desetljeća poslovale pozitivno

Gospodarstvo / Flash | 11. 06. 2014. u 10:55 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BH Pošta i Hrvatska pošta Mostar, uz određene mjere i stvaranje zakonskih pretpostavki za bolji poslovni ambijent, počeli se poslovati pozitivno nakon 11 - 12 godina.

"Hrvatska pošta Mostar je posljednjih 11 godina poslovala negativno, otkako se odvojila od HT Eroneta i sada prvi put iskazuju pozitivan rezultat, a tako što su stvoreni zakonski preduvjeti da se napravi ambijent u kojem je moguće poslovati na jedan pozitivan način, izvršeno unutarnje prestrukturiranje, unutarnja reorganizacija, smanjeni troškovi, povećana produktivnosti.

BH Pošta je u 2013. ostvarila najbolji financijski rezultat od formiranja BH Pošte kao samostalnog subjekta, od 2002. godine. Kontinuirani gubitak dakle u 2013. smanjen je za tri milijuna KM ili za 82 posto i BH Pošta je sada financijski stabilna i nema financijskih obaveza", rekao je federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić na press-konferenciji u Sarajevu, govoreći o poslovanju ovih dvaju poštanskih operatera iz nadležnosti 'njegovog' ministarstva.

Uprava BH Pošte će, kako je dodao, sa Skupštinom društva i NO donijeti i odluku da se 300 000 KM iz BH Pošte dodijeli kao financijska pomoć stanovništvu ugroženim poplavama. Međutim i Hrvatska pošta i BH Pošta imaju još mnogo problema, kao što je nelojalna konkurencija.

Tu se, prije svega, kako je rekao ministar Bijedić, radi o tome da ima mnogo operatera koji dostavljaju poštu samo u urbanim dijelovima zemlje.

"Ima operatera koji to samo rade u urbanim sredinama, ali ako treba to nositi 30-40 kilometara od grada oni to neće da urade i onda takve pošiljke ubace u poštansko sanduče BH Pošte ili Hrvatske pošte", rekao ministar i naglasio da je to, ipak, izraženije kod Hrvatske pošte jer ona uglavnom djeluju na ruralnom dijelu. Direktorica Hrvatske pošte Mostar Sanja Sabljić kazala je da je ovo društvo uz određene mjere i podršku Federalnog ministarstva prometa i komunikacija prvi put poslovalo pozitivno u prva četiri mjeseca ove godine.

"I dalje držimo taj trend povećavanja usluga i smanjivanja troškova. Bez obzira na sve tako ćemo i nastaviti. Iako je poplavljeno naših 14 poštanskih ureda u sjevernoj Posavini i štete se mogu mjeriti u stotinama tisuća KM, to se nije odrazilo na Hrvatsku, a i podjela mirovina u Posavskoj županiji je prošla bez ikakvih problema", kazala je Sabljić.

Mujo Butković, direktor BH Pošte, rekao je da je BH Pošta povećala dobit za 3,5 milijuna KM u 2013. zahvaljujući povećanju broja usluga i dobiti, te zadržavanju rashoda na istom nivou. On je, također, istaknuo da je BH Pošta u prvom tromjesečju ove godine ostvarila pozitivan rezultat viši od dva milijuna KM. Dodao je da je za to posebno zaslužan ministar Bijedić, te članovi UO i Uprva BH Pošte, ali da je podršku dao i sindikat te da je tu, svakako, i maksimalni angažman uposlenika BH Pošte.

Kopirati
Drag cursor here to close