Nedostaju milijuni

Hoće li prodaja hotela ''Ero'' spasiti umirovljenike?

Gospodarstvo / Flash | 05. 07. 2014. u 08:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni zavod mirovinsko-invalidskog osiguranja (MIO), zbog nedovoljnog priliva sredstava posljednjih mjeseci, ima velike probleme kako bi osigurao novac za isplatu mirovina, pa je nezvjesno da li će ih do kraja godine moći isplaćivati na vrijeme.

Zavod MIO u ovoj godini isplatiti će 90 milijuna KM više za povećanje mirovina nego u prošloj, dok će troškovi zbog većeg broja korisnika biti veći za 22,5 milijuna KM.

Vlada FBiH u blagajni ima 66 milijuna KM, a za redovnu isplatu nedostaju još 24 milijuna KM, piše sarajevski "Dnevni avaz".

S druge strane, revizori su za 2013. naveli da je u financijskim izvještajima za MIO iskazan višak rashoda u odnosu na prihode u iznosu od 14.440.000 KM.

Ovaj deficit nastao je zato što za isplatu mirovina po mjesečnom koeficijentu od 1,73 nisu bila osigurana sredstva kako na mjesečnom, tako ni na godišnjoj razini.

Zbog nemogućnosti da Vlada FBiH iz proračuna pokrije troškove povećanja mirovina od pet posto, što je dogovoreno početkom ove godine između predstavnika Udruženja umirovljenika i Vlade, nedostatak sredstava morati će biti namiren kroz potraživanja Zavoda.

Prodaja mirovinskih objekata jedino bi mogla donekle pomoći u stabilizaciji stanja, s obzirom na to da je na mjesečnoj razini za 384.968 umirovljenika u FBiH potrebno osigurati dodatnih 7,5 milijuna KM.

"Kada je riječ o prodaji objekata, ključan faktor jeste prodaja hotela 'Ero' u Mostaru, čija je cijena 22 milijuna KM. Prodaja ovog objekta za sada nije realizirana, ali se nadamo pomacima i u tom pogledu", rekao je glasnogovornik fedarlnog Zavoda PIO Tomislav Kvesić.

On je podsjetio i da je dug Vlade FBiH prema Zavodu MIO na kraju prošle godine iznosio 158 milijuna KM. 

Kopirati
Drag cursor here to close