Holistic

HNŽ dobiva Air Tractore i kamere za otkrivanje piromana

Gospodarstvo / Flash | 21. 06. 2016. u 13:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanska županija (HNŽ) mogla bi dobiti "Air Tractore" u okviru projekta zaštite od šumskih požara "Holistic", koji se financira sredstvima Europske unije.

Na okruglom stolu na temu "Značaj šuma i aktivnosti za prevenciju šumskih požara", održanom u Mostaru, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a Eugen Ćubela kazao je kako je u tijeku prvi dio projekta "Holistic" u okviru kojeg će tri pogranične općine Ravno, Neum i Čapljina, do kraja devetog mjeseca dobiti nadzorne kamere za ranu detekciju požara.

''Kamere će biti postavljene na najviše uzvisine u spomenutim općinama i moći će otkriti požar veličine metar sa metar. Kada se detektira požar automatski se kontaktira naš operativni centar u Mostaru, nakon čega se organizira akcija gašenja požara'', kazao je Ćubela u izjavi za novinare.

Dodao je kako za HNŽ problem u gašenju požara predstavlja nepristupačan teren i teren "zagađen" minama, a rješenje tog problema moglo bi se naći u okviru druge faze projekta "Holistic".

''U devetom mjesecu kreće drugi dio projekta u okviru kojeg bi nam možda mogla biti dodijeljena sredstva za nabavku letjelica za gašenje. To bi bile manje letjelice poput Air Tractora, jer konfiguracija našeg terena nije pogodna za kanadere'', pojasnio je Ćubela.

Ukupna vrijednost prve faze projekta "Holistic", u kojem sudjeluje 20 partnera iz osam zemalja (Italija, Slovenija, Hrvatska, Albanija, Grčka, Crna Gora, Srbija, BiH), je 8 milijuna eura, od čega je 350 000 eura pripalo HNŽ-u.

Govoreći o upravljanju šumama u HNŽ-u, direktor Uprave za šumarstvo HNŽ-a Nesib Mutabdžija kazao je kako je osnovni problem nepostojanje županijskog zakona o šumama.

''Postojanje zakona je osnovni preduvjet da se uredi jedna oblast. Ako nema zakona sve upućuje na nekakvu anarhiju. Mi u Upravi pokušavamo poduzeti sve što je u našoj mogućnosti, ali zbog nepostojanja spomenutog zakona naše su mogućnosti limitirane. To se prije svega odnosi na priljev financijskih sredstava koji bi bio usmjeren, među ostalim, i na zaštitu od požara'', kazao je Mutabdžija.

Član Lovačkog društva "Jarebica" Mostar Enes Ćurić upozorio je na alarmantno stanje u šumama HNŽ-a.

''Ja sam lovac i radnik veterinarske stanice pa hodam po cijeloj okolici Mostara i mogu reći da je ono što se događa u našim šumama velika katastrofa. Šuma se siječe, drvo izvozi, čak se i podmeću požari, a nitko ne razmišlja o zaštiti i obnovi šumskog bogatstva'', istaknuo je Ćurić.

Kopirati
Drag cursor here to close