udruženje poslodavaca

Poslodavci insistiraju na spašavanju gospodarstva

Na sjednici je istaknuto da IO UPFBIH nije u potpunosti zadovoljan sa rješenjima Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, ali ona predstavljaju prvi korak u pomoći gospodarstvu.
Gospodarstvo / Flash | 14. 05. 2020. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni odbor Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine  insistira na hitnom donošenju izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH, kako bi se kompanijama u FBiH omogućilo neometano funkcioniranje tijekom i nakon trajanja krize izazavane pandemijom koronavirusa.

Set mjera

IO UPFBiH je podržao donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu u tekstu koji je predložila Vlada FBiH, a zatraženo je da Vlada FBiH u što kraćem roku istovremeno sa  izmjenama Zakona o radu u parlamentarnu proceduru uputiti i izmjene Zakona o vijeću zaposlenika FBiH.

Na sjednici je istaknuto da IO UPFBIH  nije u potpunosti zadovoljan sa rješenjima  Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, ali ona predstavljaju prvi korak u pomoći gospodarstvu.

Od Vlade FBiH je zatraženo da što prije pripremi naredni, treći set mjera koji bi se odnosio na podršku u periodu nakon proglašenja prestanka stanja nesreće izazvane COVID-19.

Naglašeno je da je situacija u privredi izuzetno teška i da bez podrške nadležnih institucija same kompanije i gospodarstvenici neće moći sačuvati radna mjesta i gospodarstvo. U vezi sa navedenim IO UPFBiH će ubrzo pripremiti i nadležnima dostaviti svoj prijedlog trećeg seta mjera za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa na gospodarstvo.

Otvorena pitanja

Članovi IO UPFBiH ukazali su na brojne probleme koji se tiču provedbenih akata kada je u pitanju primjena Zakona o ublažavanju negativnih efekata.

Neka od otovrenih pitanja koja ostavljaju mogućnost za različita tumačenja je uvjet da kompanije mogu ostvariti subvencije uz uvjet da su isplatile doprinose za veljaču ove godine, ali se ne navodi datum do kojega su doprinosi trebali biti uplaćeni.

Kako se u zakonu ne spominju doprinosi za ožujak, niti druge porezne obaveze otvoreno je pitanje hoće li prepreka za ostvarivanje subvencije biti neuplaćeni porezi i doprinosi za ožujak, ali i mnoga druga pitanja koja su poslodavci dostavili UPFBiH.

Zaključeno da o svim otvorenim pitanjima provedbe ovog  Zakona  IO UPFBiH zatraži službeni stav Porezne uprave FBiH, priopćeno je iz UPFBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close