Stanje

Od kakve su pomoći hidranti u Mostaru?

''Prema našim iskustvima unutarnja hidrantska mreža je iznimno rijetko ispravna u zgradama koje nisu novogradnja'', kazao je Jurić.
Gospodarstvo / Flash | 21. 05. 2021. u 10:40 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako Mostar broji cca 2.000 podzemnih i nadzemnih hidranata, vatrogasci se rijetko oslanjaju na ovu ispomoć u gašenju požara.

Razlog leži, kako je kazao zapovjednik mostarske Vatrogasne brigade Petar Jurić, u uglavnom neispravnoj unutarnjoj hidrantskoj mreži.

Naime, iz Vodovoda Mostar za Bljesak.info rečeno je kako se u okviru tekućeg djelovanja odjela mreže, tjedno 2-4 hidranta testira na ispravnost te zamjenjuje po potrebi, jer neki datiraju još iz vremena 50 godina unazad.

Točan plan hidrantske mreže ipak nismo uspjeli dobiti, zbog sigurnosnih razloga. Kako navode iz Vodovoda, postoji strah od zlouporabe te namjernih kvarova.

Zapovjednik Jurić za Bljesak.info dodatno je pojasnio kako postoji unutarnja i vanjska hidrantska mreža.

Unutarnja hidrantska mreža je u zgradama (objektima) te da bi bila iskoristiva treba biti pod određenim tlakom. Također, hidrantski ormarići u objektu trebaju biti kompletirani tako da se može koristiti sama voda iz hidrantske mreže.

''Prema našim iskustvima unutarnja hidrantska mreža je iznimno rijetko ispravna u zgradama koje nisu novogradnja. Čak i u relativno novim zgradama, već imamo neispravnu unutarnju hidrantsku mrežu. Iz ovih razloga mi se pri gašenju požara u objektima u pravilu ne oslanjamo na unutarnju hidrantsku mrežu i nastojimo na druge načine osigurati dovoljne količine vode za gašenje'', naveo je Jurić za Bljesak.info.

Dodao je kako vanjsku hidrantsku mrežu koriste pomoću podzemnih i nadzemnih hidranata.

''U pravilu, kod novijih objekata ispravni su nadzemni hidranti, koje neusporedivo više koristimo od podzemnih. Često koristimo nadzemne hidrante u sklopu benzinskih crpki, industrijskih postrojenja i sl. Slično kao i kod unutarnje hidrantske mreže, nadzemni hidranti starije izgradnje, van navedenih objekata  su često neispravni i neupotrebljivi'', pojasnio je Jurić.

Kopirati
Drag cursor here to close