Suradnja

HGSS preuzeo sustav veza radioamatera Herceg Bosne

Tijesno surađuju sa Hercegovačkom gorskom službom spašavanja (HGSS) Mostar, kojima su dali svoje resurse na raspolaganje
Gospodarstvo / Flash | 07. 02. 2019. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana Hercegovačka Gorska Služba Spašavanja intezivno je koristila sustav veza ( digitalna i analogna VHF/UHF mreža) vlasništvo Zajednice radioamatera Herceg Bosne, navodi se u priopćenju  Zajednice radioamatera Herceg Bosne.

Naime, Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) je udruga radio klubova i pojedinaca koja je aktivna na području Bosne i Hercegovine a koja okuplja preko 1200 članova. Ove godine obilježavaju 26. obljetnicu utemeljenja i neprekidnog djelovanja.

Radioamateri su stručne osobe koje koriste, planiraju i izgrađuju komunikacijske sustave, koriste ih u svojim svakodnevnim aktivnostima. a posebno treba istaknuti sudjelovanje u međunarodnim i svjetskim natjecanjima gdje članovi ZRHB postižu i potvrđuju vodeće pozicije.

U cijelom Svijetu radioamateri pomažu u slučajevima raznih katastrofa. Događaji iz 90-tih godina, te velike vremenske nepogode iz 2014 godine, a i ovih dana, pokazali su da je u sustav civilne zaštite BiH, potrebno uvesti i pričuvni komunikacijski sustav koji će se koristiti u slučajevima velikih nesreća i katastrofa, kada konvencionalni sustavi za komunikacije prestanu raditi, priopćeno je iz Zajednice radioamatera Herceg Bosne.

Sukladno preporukama Međunarodne unije radioamatera (IARU) unutar Zajednice radioamatera Herceg Bosne osnovana je interna skupina pod nazivom ZRHB ARES(Amateur Radio Emergency Service), sa ciljem pripremanja operatora za neželjene situacije. Osim toga ova grupa radioamatera skrbi o infrastrukturi koja se planira koristiti u takvim slučajevima. Odavno je poznata činjenica da u hitnim situacijama dolazi do preopterećenja javnih komunikacijskih sustava te isti najčešće 'padnu'. Tada radioamateri najčešće (u praksi prvih 6 do 10 sati od početka katastrofe) preuzimaju komunikacije dok se službeni sustavi ne revitaliziraju.

Ovih dana Hercegovačka Gorska Služba Spašavanja intezivno je koristila sustav veza ( digitalna i analogna VHF/UHF mreža) vlasništvo Zajednice radioamatera Herceg Bosne.

Tijesno surađuju sa Hercegovačkom gorskom službom spašavanja (HGSS) Mostar, kojima su dali svoje resurse na raspolaganje, zajednica radioamatera razvija sustav veza (zajedno s HGSS) isključivo kao pričuvni sustav u kriznim situacijama za područje civilne zaštite i kao potporu stožerima civilne zaštite općina, gradova. Zajednički cilj je jačanje i izgradnja sustava veza, pronalaženje mogućnosti zajedničkog korištenja pričuvnog sustava veza i uključenje radioamatera u sustav civilne zaštite na regionalnoj i lokalnoj razini navode u  priopćenju

Kopirati
Drag cursor here to close