Zarada

Hercegovci odlučili zaraditi na plavom nebu i suncu: Grade solarne elektrane

Gospodarstvo / Flash | 12. 03. 2016. u 09:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Riješili su Hercegovci iskoristiti bistro plavo nebo i više od sto pedeset sunčanih dana godišnje. Bacili su se u izgradnju solarnih elektrana. U protekloj godini otvoreno ih je pet, a na stolu Regulatorne agencije za energetiku su još četiri zahtjeva.

''U zadnje vrijeme je uočen trend da kažem izgradnje tih objekata zato što se dobivaju određeni poticaji za njihovu izgradnju, odnosno za proizvodnju električne energije iz tih izvora'', rekao je Nebojša Šušić, sef Sektora za dozvole i tehničke poslove u Regulatornoj agenciji za energetiku RS.

Najveća u Srpskoj je elektrana obitelji Nosović iz Bileće. Prostire se na deset tisuća kvadrata, a njena izgradnja koštala je 700 tisuća maraka. Ipak, novac se kažu brzo vraća. A i proizvodnja je na zavidnoj razini, piše ATV.

''Na godišnjoj razini od 340 tisuća klilovat sati znači da bi mogli na dnevnom nivou oko 70 domaćinstava opskrbljivati električnom energijom. Kome prodajete struju? Elektroprivredi Republike Srpske. Koliko zaradite na godišnjem nivou? Pa oko 120 tisuća maraka”, objasnio je Trifko Nosović, vlasnik solarne elektrane “Solar 1″.

Sve je više i domaćinstava koja na krovove kuća postavljaju solarne panele. Uštedi se i do dvadesetak maraka struje mjesečno, priča Miloš Lero. I on je podigao mini elektranu koja hrani obitelj.

''Problemi životni, trebaš zaposliti nekoga, trebaš imati neki dinar, trebaš raditi i tako dalje. Inače to se radi u svijetu svuda već dugo vremena. I jeste zadovoljni, kakva su iskustva? Radi dobro, sve radi. Može se zaraditi? Ma da, ima plata jedna mjesečna i gotovo”, kaže Miloš Lero,vlasnik male solarne elektrane ''Bileća''.

Na solarnu energiju prešao je i trebinjski Dom penzionera, a i Regulatorna komisija za energetiku napravila je mini centralu na svojoj zgradi. Po zakonu su svi proizvođači dužni da idućih 15 godina struju iz obnovljivih resursa plasiraju Elektroprivredi Republike Srpske, a onda će kažu moći na slobodno tržište.

Kopirati
Drag cursor here to close