Osiguranje

Grupa Triglav razvija poslovanje na čvrstim temeljima

Gospodarstvo / Flash | 06. 04. 2016. u 16:48 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa Triglav je 2015. godinu završila u skladu sa strateškim usmjerenjima. Fakturirala je 919,1 milijun eura premije osiguranja i suosiguranja, što je 4 % više od planiranog i 3 % više nego godinu ranije. Dobit Grupe prije oporezivanja iznosila je 102,5 milijuna eura, što je 20 % više od planiranog i 2 % više nego u 2014. godini.

Dobro poslovanje Grupe u osnovnoj djelatnosti imovinskih osiguranja odražava i poboljšani kombinirani količnik, koji je snižen na 92,8 % te je za 3,5 postotnih bodova bolji od planiranoga i od vrijednosti iz 2014. godine, a za 2 postotna boda je bolji od dugoročne prosječne ciljne vrijednosti (95 %). Triglav Osiguranje Sarajevo, koje je dio Grupe Triglav, je u 2015. godini usprkos nepovoljnom poslovnom ambijentu poslovalo pozitivno, što se odražava kroz 9,4 % višu fakturiranu premiju osiguranja nego u 2014. godini i povoljan kombinirani količnik (ispod 100).

Na razvojno važnom sektoru zdravstvenih i mirovinskih osiguranja Grupa Triglav je preuzela Skupnu pokojninsku družbu, drugog najvećeg slovenačkog ponuđača dobrovoljnih mirovinskih osiguranja.

Prošlogodišnje dobre poslovne rezultate pozitivno je obilježio i rast premija na tržištima izvan Slovenije, prisutnost masovnih štetnih događaja, ali i ne baš povoljna situacija na tržištima kapitala.

Rast premije Grupe i jačanje tržišnih udjela izvan Slovenije

Grupa je u 2015. godini fakturirala 919,1 milijun eura premija osiguranja i suosiguranja, što je za 4 % više od planiranog i za 3 % više no godinu ranije. Na slovenačkom tržištu Grupa Triglav sa 36 % udjela na tržištu uvjerljivo zauzima vodeći položaj. Osim matičnog društva na ovom tržištu još posluju Triglav, Zdravstvena zavarovalnica i Skupna pokojninska družba, novo zavisno društvo u Grupi. Premija Zavarovalnice Triglav dosegla je 586,3 milijuna eura (1 % manje nego 2014), dok je Triglav, Zdravstvena zavarovalnica fakturirala 1 % više premija nego godinu ranije.

U Sloveniji Grupa Triglav na tržištu imovinskih osiguranja ima udio na tržištu od 44 %, na tržištu životnih osiguranja 35 %, a na tržištu zdravstvenih osiguranja 23 %. U Hrvatskoj je premija zabilježila rast od 8 %, u Srbiji od 24 %, a u Makedoniji od 13 %. Na crnogorskom tržištu rast premije je iznosio 10 %, a u Bosni i Hercegovini 9 %.

Dobri poslovni rezultat i poboljšan kombinirani količnik

Poslovna dobit Grupe prije oporezivanja iznosila je 102,5 milijuna eura, što je za 20 % više od planiranog i za 2 % više nego 2014. godine. Neto dobit u visini od 88,9 milijuna eura je za 24 % viša od planirane i za 4 % viša nego prethodne godine.

Dobro poslovanje u osnovnoj djelatnosti imovinskih osiguranja odražava i poboljšani kombinirani količnik Grupe, koji se smanjio na 92,8 % te je za 3,5 postotnih bodova bolji od planiranog i od vrijednosti godine 2014, a za dobra 2 postotna boda bolji od dugoročne prosječne ciljne vrijednosti (95 %).

Zahtjevna situacija na tržištima kapitala

Na poslovanje osiguravajućeg društva utječu i različita financijska ulaganja, jer predstavljaju i najveći dio sredstava. Zbog nesigurne situacije na tržištima kapitala, s izrazito niskim kamatnim stopama u 2015. godini, prinosi od financijskih ulaganja Grupe, bez prinosa investicija onih osiguranika životnih osiguranja koji preuzimaju investicijski rizik, bili su za 16 % niži no prethodne godine.

Visoke ocjene boniteta

Financijsku stabilnost i uspješno poslovanje Grupe Triglav potvrdile su i u 2015. godini dobivene visoke ocjene boniteta obje bonitetne agencija S&P i A.M. Best. Agencija S&P je poboljšala svoju srednjoročnu prognozu iz stabilne u pozitivnu, a agencija A.M. Best je dotadašnju pozitivnu prognozu ponovo potvrdila.

Na visoki nivo financijske stabilnosti ukazuje i za 2 % viši cjelokupni kapital (704 milijuna eura), kao i za 11 % povećane bruto tehničke rezerve Grupe Triglav (2.600,4 milijuna eura). Obje kategorije su garancija i osnova za uravnoteženo poslovanje i za osiguranje dugoročne sigurnosti osiguranika Grupe Triglav.

Visoka adekvatnost kapitala i obnovljena politika dividende

S početkom 2016. godine Zavarovalnica Triglav je počela da koristi nadograđen sistem upravljanja rizicima u skladu sa zakonskim propisima iz Solventnosti II. Novi režim mijenja kulturu poslovanja, uvodi nadograđeni sistem upravljanja rizicima i određuje vrednovanje utjecaja pojedinih poslovnih odluka na profil rizika osiguravajućeg društva, na kapital i na financijsko stanje. Grupa Triglav i prema novim izračunima zadržava visoku adekvatnost kapitala, koja varira u ciljnom rasponu adekvatnosti kapitala Grupe u iznosu između 250 % in 300 %.

U skladu s obnovljenom politikom isplate dividende, koja je dio politike upravljanja kapitalom Grupe, Nadzorni odbor i Uprava Zavarovalnice Triglav predlažu skupštini dioničara društva isplatu dividende u visini od 2,50 EUR po dionici, a u ukupnoj visini od 56.837.870,00 EUR. U skladu s prijedlogom za dividende će biti isplaćeno 64 % neto dobiti Grupe Triglav za 2015. odnosno 87 % bilansne dobiti Zavarovalnice Triglav za 2015. godinu.

Nadzorni odbor i Uprava ocjenjuju da će, i nakon isplate dividendi u visini koja se predlaže, adekvatnost kapitala Grupe Triglav ostati u ciljnom rasponu. To je od bitnog značenja za održavanje visoke financijske stabilnosti Grupe, sigurnosti njenog poslovanja i uspješnu realizaciju planiranih strateških usmjerenja.

Andrej Slapar, predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav je izjavio: ''Iza nas je zahtjevna i istovremeno uspješna godina. U 2016-tu godinu ušli smo s moćnim kapitalom i prema režimu Solventnost II, što Nadzornom odboru i Upravi omogućava da predlože skupštini dioničara isplatu dividende u visini od 2,50 EUR bruto po dionici. Naša pažnja je već usmjerena dalje na budućnost. S obzirom na ovogodišnje očekivane prilike planiramo poslovni rezultat prije oporezivanja Grupe između 80 i 90 milijuna eura, konsolidiranu bruto premiju osiguranja u visini od oko 900 milijuna eura i kombinirani količnik od oko 95 %. Težište aktivnosti ostat će na osiguravajućoj djelatnosti, jer je naš glavni cilj zadovoljni osiguranici. Uzimajući u obzir prilike na tržištima mi ćemo jačati i poboljšavati ponudu te razvijati prodajne kanale, pri čemu će uvođenje suvremenih tehnologija na svim nivoima poslovanja biti značajan izvor naših konkurentnih prednosti.''

Grupa Triglav na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine

Triglav Osiguranje Sarajevo je u 2015. godini zabilježilo rast premije i fakturiralo 18,6 milijuna eura (36,5 milijuna KM) premije osiguranja, što je za 9,4 % više u odnosu na godinu ranije i predstavlja rast iznad prosječnog rasta tržišta osiguranja.

Pored toga je za 0,4 % poboljšalo tržišni udio u Federaciji Bosne i Hercegovine i sa 8,9 posto dostiglo peto mjesto, čime se uvrstilo na poziciju više nego u 2014. godini. Društvo je povećalo i nivo učinkovitosti u likvidaciji šteta.

Direktor Triglav Osiguranja Sarajevo, Edib Galijatović, je povodom objave rezultata izjavio: ''Triglav Osiguranje je uspjelo povećati premiju osiguranja u odnosu na prethodnu godinu i realizirati ukupni plan premije osiguranja u cijelosti. Fokusiranost na klijente je naša osnovna vodilja, pa su u tom cilju sve naše aktivnosti usmjerene na održavanje visokog nivoa efikasnosti u rješavanju šteta, optimiziranje usluga, veću dostupnost i proširenje ponude proizvoda osiguranja.''

Kopirati
Drag cursor here to close