Rasprodaja

Grčka vlada daje zračne luke Njemačkoj

Gospodarstvo / Flash | 19. 08. 2015. u 12:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka vlada je danas odobrila koncesiju 14 regionalnih zračnih luka njemačkom konzorciju Fraport-Slentel za 1,23 milijardi eura, objavljeno je danas u grčkom Službenom glasniku.

Njemačka firma će upravljati zračnim lukama do 45 godina. Odluku o privatizaciji je donijela prethodna grčka vlada koja je potpisala prvi program pomoći da bi se izbjeglo bankrotstvo, ali je zamrznuta poslije parlamentarnih izbora u sječnju kad je na vlast došla stranka Siriza premijera Aleksisa Ciprasa.

Koncesija je prva privatizacija infrastrukture sadašnje grčke vlade uz odobrenje kreditora, a o tome je 14. kolovoza glasao grčki parlament koji je odobrio tu koncesiju.

Uz Solun, drugu najveću grčku zračnu luku, Nijemcima je pripalo i 13 regionalnih aerodroma među kojima su i oni na najatraktivnijim grčkim turističkim destinacijama – otocima Mykonosu, Santoriniju, Skiathosu, Rodosu, Krfu, Kosu...

Kreditori traže privatizaciju od 50 milijardi eura - aerodroma, luka i željeznice, kako bi se tim novcem osiguralo stabilnije financiranje proračuna u srednjoročnom prelaznom periodu. Grčka i njezini kreditori postigli su nedavno dogovor o trećem paketu pomoći toj zemlji u vrijednosti od oko 85 milijardi dolara.

Zastupnici njemačkog parlamenta prekinuli su danas odmore da bi diskutirali o dogovorenom planu za treći financijski paket za Grčku, u situaciji kada se očekuje da će se kancelarka Angela Merkel suočiti sa pobunom u redovima svoje stranke.

Procjenjuje se da bi četvrtina Merkelinih konzervativaca mogla glasati protiv paketa od 85 milijardi eura pomoći za Grčku, što bi bila jasna poruka Vladi da više ne traži novac za Atenu.

Kopirati
Drag cursor here to close