Dugovanje

Grčka primila sedam i već vratila šest milijardi

Gospodarstvo / Flash | 21. 07. 2015. u 07:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčka je primila financijsku pomoć od Europske unije u visini od 7.2 milijardi eura, a više od šest milijardi eura potom je iskorišteno za plaćanje dugova Europskoj središnjoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu.

Riječ je, prenosi Avaz, o privremenom kreditu koji je Grčkoj odobren na kraći rok, dok sa zemljama eurozone ne bude postignut sporazum o sljedećem paketu finansijske pomoći.

''Grčka trenutno više nije dužna MMF-u'', rekao je direktor Odjela za odnose s javnošću MMF-a Gerry Rice.

Istovremeno, europski mediji i dalje pišu o lošoj atomosferi između Grčke i glavnih vjerovnika, napominjući da i dalje postoje sumnje hoće li, i na koji način, Grčka provesti reforme koje bi je trebale izvući iz krize.

Navodi se kako MMF Grčki dug smatra neodrživim, a time se i značajno smanjuju šanse da će Grcima ponovo izaći u susret bez konkretnih mjera smanjenja duga.

Naime, Grčka je u ponedjeljak ponovo otvorila vrata banaka, no riječ je tek o simboličnom činu budući da su stroga ograničenja i dalje ostala na snazi.

Umjesto prethodnog dnevog limita od 60 eura, sada je moguće tjedno na banci podignuti do 420 eura, a ostaje zatvorena i burza u Ateni.

Kopirati
Drag cursor here to close