Cesta kroz Lašvu

Gradnja brze ceste prema Travniku počinje na ljeto

Gospodarstvo / Flash | 03. 02. 2017. u 07:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva faza gradnja brze ceste Lašva-Nević-Polje -Travnik trebala bi početi na ljeto, potvrdio je za Dnevni avaz Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH", kazavši da je ova kompanija spremna za realizaciju projekta.

Radi se o dionici dugoj 23,6 kilometra, vrijednoj 183 milijuna eura.

Predviđeno je da srednja Bosna povezivanjem ove ceste s Koridorom 5-C dobije najbolju prometnu vezu sa središnjom Europom i Jadranom na jugu. Predviđena je i gradnja cjelokupne e Lašvanske petlje s dva odvojena kolovnika, svaki sa po dvije prometne trake.

''Već imamo urađen glavni projekt do Nević-Polja. Izrađen je i elaborat eksproprijacije, vještaci su obradili sve parcele i sve objekte koji trebaju biti uklonjeni sa trase, a radi se o 124 objekta, među kojima su i benzinske crpke'', rekao je Terzić.

Po njegovim riječima, procjena je da će eksproprijacija zemljišta koštati oko 40 milijuna maraka.

''Sada čekamo da dođemo do financijske konstrukcije i da osiguramo novac. Mogućnost je da se iz jednog dijela klirinškog duga financira gradnja, ali i opcija da Vlada FBiH sredstva iznađe iz svojih fondova'', kaže Terzić.

On je potvrdio da su Autoceste FBiH prije nekoliko dana raspisale i natječaj za projektiranje druge faze radova, od Nević-Polja do Jajca. Vrijednost ovih radova je 550 milijuna eura.

''Radovi nisu početi ni za prvu fazu, jer nije bilo sredstava. Vjerujem da će ih Vlada FBiH osigurati do početka ljeta i da ćemo početi raditi. Mi smo spremni'', rekao je Terzić.

Prva dionica podijeljena je na tri poddionice: Lašva - Kaonik, Kaonik - Vitez i Vitez -Nević-Polje. Gradnja počinje na Lašvanskoj petlji na Koridoru 5-C, a završava se na petlji Nević-Polje u blizini Travnika.

Kopirati
Drag cursor here to close