Pripreme za EU

Gradi se poslovna zona u općini Ljubuški za kompanije iz Hrvatske

Gospodarstvo / Flash | 02. 04. 2013. u 06:33 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U općini Ljubuški rađa se poslovna zona. Dok država kasni sa reformama, građani u pograničnim općinama počeli su raditi na maksimalnom iskorištavanju skore granice sa Europskom unijom.

Sada kada su gotovo završeni dionica autoceste i budući šengenski prelaz, općinske vlasti spremno dočekuju investitore, izvještava FTV.

U punom jeku su pripreme za poslovnu zonu koja će biti pred vratima Evropske unije. Površine 164 hektara zemlje, to je najveći takav prostor na području cijele države.

- Smatramo da će Hrvati, htjeli ili ne, morati dio svoje proizvodnje preseliti na prostore članica CEFTA-e. Hoće li to biti BIH, Srbija ili neka druga država to ćemo vidjeti. Dosta će ovisiti i o aktivnostima same države BiH, kaže Ivan Bebek, savjetnik načelnika Općine Ljubuški za gospodarski razvoj.

Interesi Ljubušaka su da resursi budu zajednički iskorišteni u razvoj i sa jedne i sa druge strane granice dvije države. Sutra kada država Hrvatska postane članica EU, Ljubušaci tu granicu vide kao veliku priliku, po uzoru na Istru koja je svoje potencijale iskoristila sa Italijom i Slovenijom.

- Sa svojim partnerima iz prekograničnih područja Istrani su snažnije koristili sredstva evrospkih fondova za razvoj. To je ono što bismo i mi trebali uraditi, posebno u Hercegovini, kaže Ivan Jurilj, direktor Regionalne razvoje agencije za ekonomski razvoj.

Osim Ljubuškog u zapadnoj Hercegovini još dvije općine - Posušje i Grude - graniče sa Hrvatskom. Brojni subjekti apliciraju prema IPA fondovima, a saradnja sa susjedima u ovom kantonu se posmatra kao zajendičko turističko tržište.

Kopirati
Drag cursor here to close